Ετερότητα και εκπαίδευση

Περιγραφή
Τα κείμενα αποδίδουν εισηγήσεις που έγιναν σε διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων – ΟΕΛΜΕΚ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λευκωσία, 17-18 Μαρτίου 2006.
Τις τελευταίες δεκαετίες αρκετές νέες ομάδες και κινήματα έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στο χώρο των κοινωνικών και πολιτικών διεκδικήσεων. Στο μακρύ κατάλογο των ανόμοιων αυτών ομάδων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παλαιότερες και νεότερες γενεές μεταναστών, θρησκευτικές, εθνοτικές και πολιτισμικές ομάδες, καθώς και γηγενείς μειονότητες. Υπάρχουν, επίσης, ομάδες με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ευαισθησίες σε συγκεκριμένα κοινωνικά, δημογραφικά, εθνικά και άλλα θέματα. Η αποδοχή των ομάδων αυτών από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, μερικές φορές προσκρούει σε στερεότυπα και αντιλήψεις παλαιοτέρων εποχών, που βλέπουν με επιφυλάξεις ομάδες και τρόπους ζωής που επιτείνουν την ετερότητα. Οι προκλήσεις της διαφορετικότητας προς την κοινωνική συνοχή και τα επικρατούντα συστήματα αξιών μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν κοινωνικές αναταράξεις αν δεν αντιμετωπισθούν συναινετικά με δημιουργικό διάλογο, ανοικτό πνεύμα, διαπαιδαγώγηση και συμμετοχικές δημοκρατικές διαδικασίες. Σκοπός του παρόντος βιβλίου, που περιλαμβάνει κεφάλαια από ειδικούς με γνώση και άποψη, είναι να εμπλουτίσει το δημόσιο επιστημονικό διάλογο γύρω από τις παιδαγωγικές προκλήσεις της πολυπολιτισμικότητας και της ετερότητας.

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Αγγελάκος Κώστας, Γκότοβος Αθανάσιος Ε. καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιωσήφ Ιωσήφ Σ., Kizilyürek Níyazí, Κουλούρη Χριστίνα, Μύαρης Γιώργος Κ., Νούτσος Παναγιώτης Χ. 1948-, Παπαδάκης Γιάννης κοινωνικός ανθρωπολόγος, Παπαλεοντίου Λευτέρης, Σωκράτους Γιάννος Ν., Τσάφος Βασίλης, Χαραμής Παύλος, Χαριτίδου Γεωργία Η.
Επιμελητής: Ιωσήφ Ιωσήφ Σ., Σωκράτους Γιάννος Ν.
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-02-2199-5
Σελίδες: 334
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Πολυπολιτισμικότητα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.41 €