Ερωτευμένος Αϊνστάιν

Περιγραφή
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (1879-1955) έλεγε πως, αν τελικά δεν έπαιρνε το Νόμπελ, οι συμπατριώτες του Γερμανοί θα τον χαρακτήριζαν “έναν απλό Εβραίο”· αν το έπαιρνε όμως -πράγμα που συνέβη το 1921- όλα τα έθνη θα τον διεκδικούσαν. Πράγματι, ο Αϊνστάιν ήταν ένας πολίτης του κόσμου που άλλαξε το πνευματικό τοπίο του εικοστού αιώνα, όχι μόνο με τη θεωρία της σχετικότητας (1905), αλλά και με τη διατύπωση των βασικών νόμων που διέπουν το σύμπαν.
Ο Αϊνστάιν είναι μια αρχετυπική μορφή της εποχής μας, το πιο χαρακτηριστικό και μαζί απρόσμενο πρόσωπο των θετικών επιστημών και της φιλοσοφίας. Με τον Ερωτευμένο Αϊνστάιν του Ντέννις Όβερμπαϊ -γνωστού από το βιβλίο του Lonely Hearts of the Cosmos (Οι μοναχικές καρδιές του σύμπαντος)- το αρχέτυπο, η εικόνα, συχνά εκκεντρική φιγούρα του φιλοσόφου παίρνει ανθρώπινες διαστάσεις. Πρόκειται για το χρονικό μιας αιώνιας νιότης αλλιώτικης από τις άλλες, με σκηνικό την τεχνολογική επανάσταση και τα μεγάλα ερωτήματα για τη γέννηση και την εξέλιξη του κόσμου.
Ο Αϊνστάιν ρίχνει ένα βαθύ βλέμμα τόσο στο κβαντικό χάος όσο και στο χάος της ανθρώπινης καρδιάς: είναι ένας άνθρωπος ερωτευμένος με τη φυσική αλλά και με μια γυναίκα, τη μαθηματικό Μιλέβα Μάριτς.
Η Μιλέβα, φύση μελαγχολική και ανήσυχη, σκοτεινή και ανταγωνιστική, έγινε η πρώτη σύζυγος του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Μέσα απ’ τον έρωτα και το γάμο, ο μεγάλος φυσικός ωρίμασε, κουράστηκε, διέπρεψε και μετέφερε τα μικρά γεγονότα της καθημερινής ζωής στη σφαίρα του άπειρου διαστήματος.

Συγγραφέας: Overbye Dennis
Μεταφραστής: Λογοθέτη Ελισώ
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Έτος έκδοσης: 2002
ISBN: 960-16-0437-5
Σελίδες: 573
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Βιογραφίες
Σειρές: Ντοκουμέντα – Βιογραφίες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 19.20 €