Εργαλεία της παράδοσης

Περιγραφή
Το βιβλίο “Εργαλεία της παράδοσης” είναι καρπός της αγάπης του Παύλου Κοντέλλη για την αγροτική ζωή και της ενασχόλησής του με τα γεωργικά μηχανήματα. Βιώνοντας ο ίδιος την αλλαγή που συντελέστηκε στην αγροτική ζωή από το 1950 και μετά, με την εκμηχάνιση της γεωργίας και τη χρήση των σύγχρονων μηχανημάτων, συνειδητοποίησε την αξία των παλαιών αγροτικών εργαλείων και τη σημασία τους για την ιστορία του τόπου μας. Μέσα από αυτά αντλούμε πολύτιμα στοιχεία για το πώς δούλευαν οι αγρότες τα παλαιά χρόνια, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, αλλά και με πόση τέχνη, ακρίβεια και μεράκι έφτιαχναν τα εργαλεία τους.
Ο Παύλος Κοντέλλης κατάφερε να συγκεντρώσει εργαλεία από πολλά μέρη της Ελλάδος για διάφορες αγροτικές εργασίες και για διαφορετικές καλλιέργειες.
Σε τέσσερις μεγάλες ενότητες, που παραπέμπουν στην καλλιέργεια της γης, στον οικιακό εξοπλισμό, στις οικιακές δραστηριότητες και σε ξεχασμένα πλέον επαγγέλματα, ταξινομούνται τα αγροτικά εργαλεία. Περιεκτικά επεξηγηματικά κείμενα συνοδεύουν τις όμορφες και πολλές φωτογραφίες, ενώ οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα, που απεικονίζουν σκηνές της αγροτικής ζωής όταν χρησιμοποιούσαν αυτά τα εργαλεία, δίνουν πνοή ζωής στα συλλεκτικά πια σήμερα αυτά κομμάτια.
Επιθυμία του Παύλου Κοντέλλη είναι η έκδοση αυτή “να προσφέρει χαρά στους μεγαλύτερους, ανακαλώντας στη μνήμη τους αναμνήσεις από ένα κοπιαστικό αλλά όμορφο παρελθόν, και να αφυπνίσει τους νεότερους για την ανάγκη που υπάρχει να γνωρίζουν, να αγαπούν και να διασώζουν την ιστορία του τόπου μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”.

Συγγραφέας: Γιαννοπούλου Μιμίκα
Μεταφραστής: Κοντέλλη Αριάν
Φωτογράφος: Μαυρομάτης Σωκράτης, Τλούπας Τάκης 1920-2003
Επιμελητής: Γιαννοπούλου Μιμίκα, Οικονόμου Ανδρομάχη
Εκδότης: Καπόν
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 960-6878-72-4
Σελίδες: 180
Σχήμα: 28χ25
Κατηγορίες: Τεχνολογία και πολιτισμός , Λαογραφία, Ελληνική, Συλλογές, Ελλάς – Λαϊκός πολιτισμός

Τιμή σε ιστοσελίδες: 37.04 €