Επιστροφή στον Ταΰγετο

0
(0)

Περιγραφή

Η “Επιστροφή στον Ταΰγετο” είναι μια ποιητική σύνθεση με θεατρικότητα. Το ποιητικό αυτό δρώμενο διατηρεί σταθερό έναν προσανατολισμό. Λειτουργεί όμως σ’ έναν ακαθόριστο τόπο και χρόνο εξωτερικά, ενώ εσωτερικά σε μεταθέτει σε ιστορικές διαδρομές και καταστάσεις. Αυτές ακριβώς οι διαδρομές και οι καταστάσεις προσωποποιούνται αόριστα είτε με φωνές είτε με το Χορό και με μόνο σταθερό άξονα τον Αναχωρητή που είναι κι ο κεντρικός ήρωας.
Ο μύθος αυτού του έργου προσπαθεί και διαμορφώνει ουσιαστικά έναν διάλογο ανάμεσα στον Αναχωρητή και στη γενιά που έρχεται. Στο περίγραμμα του Γέροντα, διακρίνουμε: τη ροή της παράδοσης, τη σοφία των εμπειριών και την προφητική διάθεση του ποιητή, τρία στοιχεία, που εναρμονιζόμενα μεταξύ τους, παράγουν μια πραγματικότητα η οποία τίθεται ενώπιον των νέων. Από την άλλη μεριά οι νέοι αναγνώστες (Φωνές) με τη γνωστή διστακτικότητα και απορία και άλλα πολλά, κρατούν ουσιαστικά την άλλη όχθη. Ανάμεσά τους αναπτύσσεται ο Χορός πότε συμφωνώντας με τα λεγόμενα του Ποιητή και πότε ερμηνεύοντας ή υπογραμμίζοντας καταστάσεις που διευκολύνουν τη συνειδητοποίηση τους από τα νέα παιδιά. Είναι φανερό πλέον ότι στη δομή αυτή μύθου και χαρακτήρων εμφανίζονται τα θεατρικά στοιχεία αυτού του έργου. Τέτοια που επιτρέπουν την ένταξή του σ’ ένα “θέατρο ανάγνωσης” για το ραδιόφωνο. Η “Επιστροφή στον Ταΰγετο” έχει έναν βαθύτατο ποιητικό στοχασμό που περικλείει σοβαρότατες αντιθέσεις και λειτουργεί απελευθερωτικά για τη νεότητα.

Ο Αντώνης Γιαννόπουλος συνταξιούχος υπάλληλος του δημοσίου, γεννήθηκε στα Φιλιατρά της Μεσσηνίας.
Στα εκδοτικά γράμματα εμφανίστηκε το 1984 με την πρώτη ποιητική του συλλογή “Γειτονία των βιολετών”. Αργότερα από τις εκδόσεις “Δρυμός” με πέντε άλλες συλλογές. “Ψυχοπλάστες εαρινές νύχτες στην αίσθηση”1986, “Κρυφές ομολογίες” 1988, “Απολογία στο φεγγάρι” 1990, “Το πορτραίτο ενός ποιητή” 1992, και “Μιλήματα με την άνοιξη” 1994, μεταφρασμένα στα γαλλικά από την καθηγήτρια Μιράντα Ιωαννίδου Βοσνάκη.
Με το έργο του έχουν ασχοληθεί γνωστοί εκπρόσωποι των γραμμάτων. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε ανθολογίες πολύπτυχα περιοδικά και εφημερίδες.
Του έχουν γίνει φιλολογικές εκδηλώσεις και έχουν γραφτεί κριτικές που εγκωμιάζουν το λυρικό φιλοσοφικό του πλούτο και τη λεκτική πρωτοτυπία. Υπήρξε μέλος του “Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών”.
Μόνιμος συνεργάτης του πρώτου ραδιοφωνικού ερασιτεχνικού προγράμματος παρουσιάζοντας νέους και παλιούς λογοτέχνες. Αντιπρόεδρος της “Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών” και πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου της.
Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Συγγραφέας: Γιαννόπουλος Αντώνης Ι.
Εκδότης: Δρόμων
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 960-694-192-4
Σελίδες: 176
Σχήμα: 21×14
Κατηγορίες: Θέατρο – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.35 €

Πόσο ενδιαφέρον ήταν αυτό το βιβλίο;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Γίνετε ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτό το βιβλίο.