Επικίνδυνες οι γυναίκες που διαβάζουν

Περιγραφή
Οι γυναίκες που διαβάζουν είναι επικίνδυνες, επειδή διαβάζοντας απέκτησαν (και ίσως εξακολουθούν να αποκτούν) γνώσεις και εμπειρίες που δεν προορίζονταν για εκείνες.
Η ιστορία των γυναικών αναγνωστριών αντικατοπτρίζεται στη ζωγραφική και τη φωτογραφία.
Το μοτίβο της γυναίκας που διαβάζει ανέκαθεν γοήτευε τους καλλιτέχνες κάθε εποχής. Ωστόσο, χρειάστηκαν πολλοί αιώνες για να επιτραπεί στις γυναίκες να διαβάζουν ό,τι θέλουν. Στην αρχή τους επιτρέπεται μόνο να κεντάνε, να προσεύχονται, να φροντίζουν τα παιδιά και να μαγειρεύουν. Από τη στιγμή, όμως, που ανακαλύπτουν στο διάβασμα τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν το περιορισμένο περιβάλλον του σπιτιού με τον απεριόριστο κόσμο της σκέψης, της φαντασίας, αλλά και της γνώσης, γίνονται επικίνδυνες, απειλώντας να ανατρέψουν τη δεδομένη τάξη πραγμάτων.
Οι εικόνες γυναικών που διαβάζουν έχουν μια ιδιαίτερη ομορφιά και μεγάλη εκφραστική δύναμη. Οι πίνακες και οι φωτογραφίες αυτού του τόμου ανήκουν σε φημισμένους αλλά και λιγότερο γνωστούς καλλιτέχνες που θα ανακαλύψουμε ή θα ξαναθυμηθούμε, μεταξύ των οποίων ο Ρέμπραντ, ο Βερμέερ, ο Ματίς, ο Χέκελ, ο Μύντερ ή η Ηβ Άρνολντ και η περίφημη φωτογραφία της “Η Μέριλιν Μονρόε διαβάζει τον “Οδυσσέα” του Τζόυς”. Ο Stefan Bollmann (γεν. το 1958) σπούδασε γερμανική φιλολογία, θεατρολογία, ιστορία και φιλοσοφία. Ζει και εργάζεται ως επιμελητής και συγγραφέας στο Μόναχο.

Συγγραφέας: Bollmann Stefan
Μεταφραστής: Τσινάρη Πελαγία
Φωτογράφος: Cameron Julia Margaret, Sander August, Arnold Eve
Ζωγράφος: Martini Simone, Goes Hugo van der, Benson Ambrosius, Buonarroti Michelangelo 1475-1564, Fetti Domenico, Harmenszoon van Rijn Rembrandt, Ochtervelt Jacob, Elinga Pieter Janssens, Vermeer Jan, Boucher François, Raoux Jean, Fragonard Jean-Honore, Heinsius Johann Ernst, Liotard Jean – Étienne, Füger Friedrich Heinrich, Eybl Franz, Hennig Gustav Adolph, Hansen Carl – Christian – Constantin, Lawrence Alma – Tadema, Ebert Anton, Feuerbach Anselm, Burne – Jones Edward Sir, Casas y Carbo Ramón, Henner Jean – Jacques, Manet Eduardo, Tissot James Jacques, Whistler James Abbott McNeil, Barber Charles Burton, Corinth Lovis, Roussel Théodore, Van Gogh Vincent, Krőyer Peter Severin, Corcos Vittorio Matteo, King Jessie Marion, Vogeler Heinrich, Larsson Carl, Hammershői Vilhelm, Ilsted Peter, Marquet Albert, Breyer Robert, Matisse Henri 1869-1954, κ.ά.
Εκδότης: Ποταμός
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-6691-13-6
Σελίδες: 152
Σχήμα: 28χ22
Κατηγορίες: Φωτογραφικές συλλογές, Γυναίκα, Ζωγραφική – Συλλογές τέχνης

Τιμή σε ιστοσελίδες: 23.91 €