Εν Θεσσαλονίκη: 13 σύγχρονοι πεζογράφοι

Περιγραφή
Οι πνευματικοί άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, είναι αυτοί που δημιουργούν και την πνευματική της φυσιογνωμία. Ειδικότερα οι πεζογράφοι της άνοιξαν καινούργιους δρόμους στα γράμματά μας, τόσο με τον εσωτερικό μονόλογο των “Μακεδονικών ημερών” του μεσοπολέμου, όσο και με τη νεορεαλιστική πρόζα του “Κύκλου της “Διαγωνίου”” μετά το 1960.
Η μελέτη “Εν Θεσσαλονίκη, 13 σύγχρονοι πεζογράφοι” έχει σκοπό να κάνει γνωστό σε ένα ευρύτερο κοινό -μέσα από το έργο δεκατριών καταξιωμένων συγγραφέων της πόλης, που ασφαλώς δεν είναι οι μόνοι – τα πεζογραφικά αυτά ρεύματα που ευδοκίμησαν στη Θεσσαλονίκη, όπως διαμορφώθηκαν με το κλείσιμο του 20ού αιώνα. Για κάθε πεζογράφο υπάρχει ολοκληρωμένη αναφορά στο έργο του και ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της δουλειάς του (κυρίως διήγημα), για να σχηματίσει ο αναγνώστης μια πλήρη εικόνα για την πορεία του.
Αφορμή για τη σύνθεση της ανθολογίας ήσαν οι παρουσιάσεις των πεζογράφων από τον Περικλή Σφυρίδη, που έλαβαν χώρα στην αίθουσα διαλέξεων της δημοτικής βιβλιοθήκης του Δήμου Συκεών, στο χρονικό διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 1998- Απριλίου 2000.

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Μπακόλας Νίκος, Χριστιανόπουλος Ντίνος 1931-, Μάρκογλου Πρόδρομος Χ. 1935-, Κάτος Γιώργος Β., Ξεξάκης Μανόλης, Ναρ Αλβέρτος 1947-2005, Καλούτσας Τάσος, Κουτσούκος Ηλίας, Βογιατζόγλου Στέλλα, Σκαμπαρδώνης Γιώργος, Λαχάς Κώστας, Κοσματόπουλος Αλέξανδρος 1947-, Σφυρίδης Περικλής
Επιμελητής: Σφυρίδης Περικλής
Φορέας: Σφυρίδης Περικλής
Εκδότης: Ιανός
Έτος έκδοσης: 2001
ISBN: 960-7771-50-8
Σελίδες: 303
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Νεοελληνική πεζογραφία – Συλλογές

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.11 €