Εναρίσματα της ζωής

Περιγραφή
Στη συγκεντρωτική αυτή έκδοση, περιέχονται σκόρπια δημοσιεύματα του Φόρη Παροτίδη, σε εφημερίδες και περιοδικά· είτε πρόκειται για τα πρωτόλειά του (άρχισε τη δημοσίευσή τους στα εφηβικά του χρόνια -σημειώνω την ημερομηνία γραφής τους), είτε τα ώριμά του, έτσι ώστε να είναι συγκεντρωμένα σ’ έναν τόμο, προσιτά σε κάθε αναγνώστη.
Είναι κείμενα (δοκίμια, μελέτες, άρθρα ποικίλης μορφής, για τη λογοτεχνία, λαογραφία, για την πολιτική, για το ρόλο του ελεύθερου έλληνα πολίτη, για την Εθνική Αντίσταση, κριτικές θεάτρου και κινηματογράφου, άρθρα για τέχνες και γράμματα, βιβλιοκρισίες).
Τα άρθρα του αποτελούν κεντρίσματα-νυγμούς στην πνευματική ηγεσία, στην παρακμή των αξιών, στα λάθη και παραλείψεις υπευθύνων θεσμικών παραγόντων, στα προβλήματα του τόπου. Ο λόγος του νυστέρι, ανοίγει βαθιές τομές, στιγματίζει και καυτηριάζει το σαθρό και άδικο. Μαστιγώνει το παρόν (του) και την αναρρίχηση των ανάξιων στους κοινωνικούς θεσμούς.
Μεγάλο μέρος των δημοσιευμάτων του αφορά την ποντιακή γή. Καθώς ήταν πιστός στις ποντιακές του ρίζες, (πόντιος γαρ μητρός τε και πατρός τε), δείχνοντας την αγάπη και το ενδιαφέρον του για τον Πόντο, οδηγήθηκε σε αναζητήσεις και ξεφυλλίζοντας τα περασμένα, ψάχνοντας πολλές φορές στις δυσπρόσιτες πηγές, έγραψε για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού ουκ ολίγα, και ακόμη με τις επιγραμματικές αναφορές στην εισφορά του Πόντου στον πολιτισμό, κατέληξε σε σημαντικές αποκαλύψεις για τον δυναμισμό του ποντιακού ελληνισμού, που κατάφερε να επιβιώσει και μεγαλουργήσει χωρίς να ευνουχισθεί μέσα σε ιδαίτερα αντίξοες συνθήκες.
(από τον Πρόλογο του επιμελητή)Ο Φόρης Γ. Παροτίδης λίγο πριν το θάνατο του (1988), σαν να τον διαισθανόταν, έγραψε το παρακάτω βιογραφικό του. “Γεννήθηκε το 1938 στο Κάτω Θεοδωράκι Κιλκίς, από γονείς Πόντιους που κατάγονταν από το Κιουμούς Μαντέν της Μερζιφούντας. Μετά τη Γερμανική Κατοχή εκπατρίστηκε με την οικογένεια του στο Σιδηρόκαστρο. Το 1957 έρχεται στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.
Τελειώνει το Β΄ νυχτερινό γυμνάσιο δουλεύοντας την ημέρα στις οικοδομές. Συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα σκηνοδεσίας και σεναρίων στην Ανωτάτη Σχολή Κινηματογράφου – Θεάτρου Αθήνας.
Τρία χρόνια της Δικτατορίας πέρασε ως εξόριστος στη Λέρο. Από τα γυμνασιακά του χρόνια ασχολείται με τη λογοτεχνία και δημοσίευσε ποιήματα, μελέτες καθώς και κριτικές κινηματογράφου και θεάτρου σε περιοδικά και εφημερίδες. Γίνεται αναποκριτής και υπεύθυνος της καλλιεχνικής στήλης στις εφημερίδες “Ελεύθερος Λόγος” και “Δημοκρατική Αλλαγή “. Αρχισυντάκτης στο “Δημοκρατικό Κιλκίς” και στο “Μαχητή του Κιλκίς”.
Συνεργάτης σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά, σε ποντιακά και σε ημερήσιες εφημερίδες.
Από τους βασικούς συντάκτες της Εγκυκλοπαίδειας του Ποντιακού Ελληνισμού. Κυκλοφόρησε βιβλία και μονογραφίες. Έχει ανέκδοτο υλικό με θέματα λαογραφίας, ιστορίας και τέχνης. Εργάστηκε ως τεχνίτης στη διεύθυνση αρχιτεκτονικού σχεδίου Θεσσαλονίκης και αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά”.

Συγγραφέας: Παροτίδης Φόρης Γ.
Επιμελητής: Παροτίδης Νίκος
Εκδότης: Δέσποινα Κυριακίδη
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 618-5105-63-2
Σελίδες: 472
Σχήμα: 24χ17

Τιμή σε ιστοσελίδες: 18.13 €