Ελληνική πολυηχία

Περιγραφή
Η μουσική “πολυηχία” είναι βιβλίο εκπαιδευτικό, θεωρητικό και πρακτικό.
Η πείρα (πολυετής πρακτικού δασκάλου και εκτελεστή μουσικής) με δίδαξε ότι ο μαθητής πρέπει να έχει ένα βιβλίο, από το οποίο να μαθαίνει και την θεωρία και την πρακτική της μουσικής, παράλληλα.
Έχουμε πια ενστερνισθεί αρκετά σαφώς ότι η μουσική μας είναι διπλή: δημοτική και εκκλησιαστική, που εκφράζεται με τους ιδίους ήχους και τα ίδια ηχητικά σύμβολα. Για αυτό και κάθε ήχος έχει τα τραγούδια του και τα τροπάρια του.
Καταβάλαμε προσπάθεια να αποσαφηνίσουμε σημεία σκοτεινά της θεωρίας -με πολύ απλό τρόπο- τα οποία να βεβαιώσουμε με εύληπτα παραδείγματα.
Και στην κατανομή της ύλης επιλέξαμε νέα κατάταξη, όχι για να πρωτοτυπήσουμε, αλλά γιατί νομίζουμε ότι έτσι θα βοηθηθεί ο μαθητής να μάθει, απλά, χωρίς να τυραννηθεί με τη μουσική. Αλλωστε δεν ξεχνάμε ότι το βιβλίο αυτό το χρωστάμε, πρώτα απ’ όλα, στους μαθητές μας.
Σε ζητήματα που δεν έχουν οριστικά λυθεί λέμε σαφώς την άποψη μας, χωρίς όμως να επιμένουμε, ώστε να μένει στον μαθητή και προ πάντων στο δάσκαλο η δυνατότητα άλλης άποψης. Τέτοια θέματα είναι για παράδειγμα τα “επείσακτα” μέλη των χρωματικών ήχων, το εναρμόνιο γένος κ.α.
[…]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)
Ο Τάσος Φωτόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1950 όπου τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του παράλληλα με μουσικές σπουδές. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Από το 1980 υπήρξε ο άμεσος συνεργάτης του ονομαστού μουσικού, μουσικολόγου και λαογράφου Σίμωνα Καρά, τη μουσική σχολή του οποίου αναδιοργάνωσε και δίδαξε σε αυτή πάνω από 10 χρόνια τα μαθήματα της θεωρίας της ελληνικής μουσικής, βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι. Ίδρυσε το παιδικό τμήμα της Σχολής του Σίμωνα Καρά και την παιδική – νεανική χορωδία του. Το 2000 μαζί με άλλους συνεργάτες του Σίμωνα Καρά ίδρυσε τον Όμιλο Ελληνικών Τεχνών όπου συνεχίζει να διδάσκει, να οργανώνει συναυλίες , να εκδίδει βιβλία, CD, DVD κλπ.

Συγγραφέας: Φωτόπουλος Τάσος φωτογράφος, Φωτόπουλος Τάσος
Εκδότης: Όμιλος Ελληνικών Τεχνών
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-87466-3-9
Σελίδες: 292
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Δημοτικά τραγούδια, Μουσική – Σπουδή και διδασκαλία, Εκκλησιαστική μουσική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 19.96 €