Ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές: Ήπειρος

Περιγραφή

Ο τόμος αυτός αποτελεί τη συνέχεια μιας σημαντικής συνεργασίας των Εκδόσεων Μίλητος, της Ελληνοαμερικανικής Ενώσεως και της Ακαδημίας Αθηνών. Παράλληλα αποτελεί την αποτύπωση της προσπάθειας του Γήση Παπαγεωργίου να καταγράψει τις Ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές της Ηπείρου μέσα από περίτεχνα σχέδια.

Ο Γήσης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και είναι απόστρατος Πλοίαρχος τον Πολεμικού Ναυτικού. Το 1981 παραιτήθηκε από το Π.Ν. και για ένα διάστημα 12 περίπου χρόνων ασχολήθηκε με τη γελοιογραφία σε συνεργασία με την εφημερίδα «Η Πρώτη» και στη συνέχεια με το «Βήμα», την «Ελευθεροτυπία» «Τα Νέα» και διάφορα αθηναϊκά περιοδικά.
Τη γνωριμία του με τους πέτρινους φάρους έκανε το 1980 – 1981 ως διοικητής της Φαρικής Βάσης. Συγκεντρώνοντας στοιχεία και πληροφορίες για την ιστορία του ελληνικού φαρικού δικτύου και σχεδιάζοντας τους πέτρινους επιτηρούμενους φάρους, προχώρησε στην αρχική έκδοση «Οι ελληνικοί πέτρινοι φάροι» το 1996. Τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησε το «Ελλάς! Χάρηκα!», ευθυμογραφική αντιμετώπιση της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας και ακολούθησαν στο ίδιο πνεύμα τα «Ελλάς! Χάσαμε! και Ολυμπιακοί! Δώκαμε…». Παράλληλα ολοκλήρωσε την έρευνα και τη σχεδίαση των στολών του Πολεμικού Ναυτικού από την εποχή τον Καποδίστρια μέχρι σήμερα και το 1998 κυκλοφόρησε το λεύκωμα «Στολές του Πολεμικού Ναυτικού». Ακολούθησαν τα λευκώματα «Έλληνες γελοιογράφοι του 20ού αιώνα» το 1999 και το 2000 «Ο μεγάλος θίασος».
Από την εργασία του γύρω από τους ελληνικούς φάρους προέκυψε η δημιουργία μόνιμης αντίστοιχης έκθεσης στο φάρο της Γαύδου, που αναστηλώθηκε πρόσφατα.
Από το 2000 ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα και τη σχεδίαση της ελληνικής παραδοσιακής ενδυμασίας.

Συγγραφέας : Παπαγεωργίου Γήσης
Εκδότης : Μίλητος
Έτος έκδοσης : 2012
ISBN : 960-492-026-6
Σελίδες : 232
Τόμος : 4
Κατηγορίες : Ενδυμασία, Λαογραφία, Ελληνική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 69.00 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.