Εκπαιδευτικά

Περιγραφή
Η Έλλη Γιωτοπούλου-Σισιλιάνου υπήρξε μέλος του νεοσύστατου τότε (1965) Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, το οποίο είχε αναλάβει την εφαρμογή της εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης των ετών 1964-1965, της σημαντικότερης που επιχειρήθηκε ποτέ στην Ελλάδα.
Η οξύτατη αναταραχή που επικρατεί σήμερα στον τομέα της Εκπαίδευσης και η πληθώρα άρθρων που γράφονται από τους πάντες -ειδικούς και μη- με συχνές αναφορές στο παρελθόν, αλλά με πλήρη αποσιώπηση της Μεταρρύθμισης εκείνης της περιόδου, ώθησαν τη συγγραφέα στην απόφαση να παρουσιάσει αναλυτικότερα της ιστορία της εν λόγω Μεταρρύθμισης, τις ρηξικέλευθες αλλαγές που εισήγαγε και τον αμείλικτο πόλεμο που της έγινε.
Με πρόσφατα κείμενα αλλά και παλαιότερα άρθρα της αναφέρεται σε καίριες αδυναμίες στον τομέα της Μέσης Εκπαίδευσης που επανειλημμένα την έχουν προβληματίσει και στον τρόπο με τον οποίο κατά τη γνώμη της θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν.
Η συγγραφέας θεώρησε επίσης ότι ήταν επίκαιρη η αναδημοσίευση σειράς άρθρων της που είχαν γραφτεί με αφορμή την ίδρυση του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αναφέρεται, κυρίως, στις απαραίτητες προϋποθέσεις που επιβάλλονται για την ίδρυση από το Κράτος Ανωτάτων Ιδρυμάτων στην Περιφέρεια.Η Έλλη Γιωτοπούλου-Σισιλιάνου γεννήθηκε στην Κέρκυρα, όπου έζησε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Στην πρώτη φάση της σταδιοδρομίας της ασχολήθηκε με τη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγήτρια στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων (1946-1965). Τον Φεβρουάριο του 1965 εξελέγη μέλος του νεοσύστατου τότε Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, το οποίο ανέλαβε την εφαρμογή της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης του 1964, όπου και παρέμεινε έως την κατάργησή του από τη δικτατορία των συνταγματαρχών (1967).
Μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης (1979-1981), εξελέγη καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του από την ίδρυσή του (1984). Διετέλεσε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου από το 1990 ως το 1993.

Συγγραφέας: Γιωτοπούλου – Σισιλιάνου Έλλη
Εκδότης: Κέδρος
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-04-3434-4
Σελίδες: 352
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Εκπαίδευση – Ιστορία – Ελλάς

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.59 €