Εισαγωγή στο Δίκαιο της Οικονομικής & Νομισματικής Ένωσης

Περιγραφή

Το εγχειρίδιο «Εισαγωγή στο Δίκαιο της Οικονομικής & Νομισματικής Ένωσης» πραγματεύεται το Δίκαιο της ΟΝΕ, έναν εξαιρετικά δυναμικά εξελισσόμενο κλάδο του ευρωπαϊκού οικονομικού δικαίου, ιδίως μετά την εκδήλωση της τρέχουσας δημοσιονομικής κρίσης στην ευρωζώνη. Το έργο δομείται σε πέντε μείζονες ενότητες, και ειδικότερα:
α) Ενότητα Ι: Ο ορισμός του Δικαίου της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και οι πηγές του, β) Ενότητα ΙΙ: Η μετάβαση στο τρίτο στάδιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και η εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, γ) Ενότητα ΙΙΙ: Κοινές διατάξεις για την Οικονομική και τη Νομισματική Ένωση, δ) Ενότητα IV: Δομή και λειτουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, και ε) Ενότητα V: Τα όργανα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στο τέλος του εγχειριδίου παρατίθεται Παράρτημα στο οποίο περιλαμβάνονται ορισμένες βασικές πηγές του Δικαίου της ΟΝΕ και συγκεκριμένα: α) οι συναφείς διατάξεις του πρωτογενούς δικαίου, οι οποίες περιέχονται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, β) οι συναφείς διατάξεις του πρωτογενούς δικαίου, οι οποίες περιέχονται στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γ) το Πρωτόκολλο για το Καταστατικό του ΕΣΚΤ και της ΕΚΤ, δ) η Διακυβερνητική Συνθήκη για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism”, “ESM”), και ε) ο Κανονισμός 1024/2013 του Συμβουλίου για την ανάθεση ειδικών καθηκόντων στην ΕΚΤ σχετικά με τις πολιτικές που αφορούν την προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η μελέτη απευθύνεται κυρίως σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές , αλλά και σε νομικούς που ασχολούνται επιστημονικά ή επαγγελματικά με την εν λόγω θεματική ενότητα, καθώς και σε οικονομολόγους.

Ο Χρήστος Γκόρτσος είναι επίκουρος καθηγητής (και έχει εκλεγεί αναπληρωτής καθηγητής) Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει διεθνές και ευρωπαϊκό νομισματικό και χρηματοπιστωτικό δίκαιο, καθώς και οικονομική ανάλυση του δικαίου.
Σπούδασε νομικά, οικονομικά και χρηματοοικονομική στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ζυρίχης, στο Wharton Business School τουΠανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και στο Ανώτατο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, του οποίου είναι και διδάκτωρ στη θεματική της διεθνούς τραπεζικής εποπτείας (1996). Κατά την τριετία (1996-|998 διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του International Center for Monetary and Banking Studies του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
Ο Χρ. Γκόρτσος έχει εκτενές βιβλιογραφικό και αρθρογραφικό έργο σε θέματα διεθνούς και ευρωπαϊκού νομισματικού και χρηματοπιστωτικού δικαίου στο οποίο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες μονογραφίες:
– International and Regulation of Intelrnational Banks (διδακτορική διατριβή, 1996).
– The Greek Banking System (δεύτερη έκδοση, 1998).
– La non-adhesion a l’Union Europeennee et le secteur financier suisse: differences de reglementation et ses consequences economiques (Fonds National Suisse, σε συνεργασία με τον καθηγητή Hans Genberg, 1999).
– Διεθνές, Ευρωπαϊκό Κοινοτικό και Ελληνικό Τραπεζικό και Νομισματικό Δίκαιο (1999).
– Το Ελληνικό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (δεύτερη έκδοση, 2000).
– Ευρωπαϊκό Νομισματικό Δίκαιο (2004).
– Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο (σε συνεργασία με τον καθηγητή Κων. Α. Στεφάνου, 2006).
– Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Δίκαιο – Γενικό Μέρος (υπό έκδοση).
Από το 2005 είναι μέλος της Νομισματικής Επιτροπής της Ένωσης Διεθνούς Δικαίου (MoComlLA) και από το 2007 μέλοςτου Financial Services Expert Group του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πέραν της ακαδημαϊκής του δραστηριότητας, ο Χ. Γκόρτσος, δικηγόρος Αθηνών, αφού διετέλεσε επί δεκαετία (1991-2000) ειδικός νομικός σύμβουλος σε θέματα Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και συντονιστής της Διοικούσας Επιτροπής Ευρώ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,τον Ιούλιο του 2000 εξελέγη γενικός γραμματέας της. Με την ιδιότητα αυτή, διατελεί, μεταξύ άλλων:
– Αντιπρόεδρος του Δ. Σ. του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων.
– Μέλος του Δ. Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, και
– Μέλοςτου Δ.Σ. της εταιρείας διατραπεζικών συστημάτων πληρωμών ΔΙ ΑΣ.

Συγγραφέας: Γκόρτσος Χρήστος Β.
Εκδότης: Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 960-562-144-5
Σελίδες: 446
Σχήμα: 17×24
Κατηγορίες: Εμπορικό δίκαιο, Ευρωπαϊκό δίκαιο

Τιμή σε ιστοσελίδες: 36.00 €