Εισαγωγή στη μελέτη των μεταβυζαντινών εγγράφων

Περιγραφή
Το βιβλίο αυτό στοχεύει στο να συμβάλει στη μελέτη και τη διδασκαλία των μεταβυζαντινών εγγράφων. Πρωτοκυκλοφόρησε το 2006 με τον τίτλο Παλαιογραφία των εγγράφων. Πίνακες μεταβυζαντινών εγγράφων με σχόλια.
Η παρούσα νέα του μορφή, με νέο τίτλο, προσφέρεται στους ενδιαφερομένους επαυξημένη και βελτιωμένη σε πολλά σημεία. Έναντι των 37 εγγράφων της προηγούμενης έκδοσης, παρουσιάζονται τώρα 49 έγγραφα, εκ των οποίων 3 ξενόγλωσσα. Τροποποιήθηκαν, αυξήθηκαν και βελτιώθηκαν τα σχόλια για κάθε έγγραφο και αυξήθηκε η βιβλιογραφία με την προσθήκη εκδόσεων και άλλων σχετικών έργων.
Η μεταβυζαντινή περίοδος, στην οποία ανήκουν τα εδώ σχολιαζόμενα έγγραφα, πρέπει να νοηθεί με ευρύτητα, αφού περιλαμβάνονται και δύο έγγραφα χρονολογημένα πριν από την Άλωση, – τα οποία μαζί με ένα τρίτο, αποτελούν μια ενδιαφέρουσα και όχι συνήθη ομάδα πρώιμων κερκυραϊκών λυτών εγγράφων -, καθώς και πέντε έγγραφα της Εθνικής Παλιγγενεσίας και του πρώτου Κυβερνήτη, πολύ χρήσιμα για διδακτικούς σκοπούς.Ο Ευθύμιος Κ. Λίτσας είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945 και σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βυζαντινολογία και Ελληνική Παλαιογραφία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης ( δύο εξάμηνα) και Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου ( έξι εξάμηνα ). Είναι διδάκτορας του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα και τα δημοσιεύματά του αναφέρονται στην Ελληνική Παλαιογραφία – Κωδικολογία, την παραγωγή των χειρογράφων μετά την εφεύρεση της Τυπογραφίας, την Υστεροβυζαντινή και Δημώδη βυζαντινή λογοτεχνία, τους λόγιους και τις βιβλιοθήκες μετά την Άλωση, την κριτική των κειμένων και των πηγών.

Συγγραφέας: Λίτσας Ευθύμιος Κ.
Εκδότης: University Studio Press
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-12-2015-1
Σελίδες: 104
Σχήμα: 28χ21
Κατηγορίες: Χειρόγραφα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.60 €