Εθνικά μουσεία στη νότια Ευρώπη

Περιγραφή
Το βιβλίο εξετάζει τη δημιουργία και την εξέλιξη των εθνικών μουσείων σε χώρες της νότιας Ευρώπης με στόχο αφενός να χαρτογραφήσει το τοπίο και αφετέρου να διερευνήσει το είδος των αφηγήσεων και των πολιτιστικών αξιών που δημιουργούν και διαδίδουν τα μουσεία αυτά. Τα εθνικά μουσεία μελετώνται ως θεσμοθετημένα ιδρύματα, όπου υλικές συλλογές και εκθέσεις χρησιμοποιούνται ως μέσα έκφρασης και αναπαράστασης εθνικών αξιών και αφηγήσεων. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι γιατί, από ποιον, πότε, με τι υλικό, με ποιο αποτέλεσμα και με ποιες μελλοντικές δυνατότητες διαμορφώνονται αυτά τα μουσεία, καθώς και το πώς επηρεάζουν τη διαμόρφωση του ευρύτερου μουσειακού τοπίου σε κάθε χώρα. Σημαντικά ερωτήματα αφορούν, επιπλέον, τον τρόπο με τον οποίο τα εθνικά μουσεία διαχειρίζονται ζητήματα «δύσκολης κληρονομιάς», καθώς και το πώς αντιμετωπίζουν ιδεολογικές/πολιτικές συγκρούσεις και εντάσεις.
Η έκδοση του βιβλίου εντάσσεται στο πλαίσιο μεγάλου ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ευρωπαϊκά Εθνικά Μουσεία: πολιτικές ταυτότητας, οι χρήσεις του παρελθόντος και ο ευρωπαίος πολίτης».
Περιεχόμενα:
– Peter Aronsson, «Εθνικά μουσεία και Νότια Ευρώπη: ρόλοι και δυναμική»
– Ανδρομάχη Γκαζή, «Εθνικά μουσεία στην Ελλάδα: όψεις του εθνικού αφηγήμτατος»
– Αλεξάνδρα Μπούνια, Θεοπίστη Στυλιανού – Lambert, «Τα κυπριακά εθνικά μουσεία: ιδεολογικές διαδρομές κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα»
– Wendy Shaw, «Μουσεία και έθνος στη δημοκρατία της Τουρκίας: παλίμψηστα συγκεντρωτισμού»
– Nikolai Vukon, «Εθνικά ιστορικά μνημεία στη Βουλγαρία: δημιουργία, ανάπτυξη και αναπαράσταση του εθνικού παρελθόντος»
– Aleksandar Ignjatovic, Olga Manojlonic Pintar, «Τα μουσεία και η δημιουργία της εθνικής ταυτότητας στη Σερβία»
– Simona Troilo, «Η Ιταλία και το παρελθόν της. Τα εθνικά μουσεία από το 1861 μέχρι σήμερα»
– Romina Delia, «Τα εθνικά μουσεία στη Μάλτα»
– Dominique Poulot, Felicity Bodenstein, «Τα εθνικά μουσεία στη Γαλλία»
– Jose Maria Lanzarote – Guiral, «Το Στέμμα, η Εκκλησία και οι Άνθρωποι: Η ιστορία των εθνικών μουσείων στην Ισπανία»
– Felicity Bodenstein, Jose Maria Lanzarote – Guiral, «Αυτοκρατορικές μνήμες στην άκρη της Ευρώπης: Εθνικά μουσεία στην Πορτογαλία»

Επιμελητής : Μπούνια Αλεξάνδρα, Γκαζή Ανδρομάχη
Συγγραφέας : Συλλογικό έργο, Aronsson Peter, Γκαζή Ανδρομάχη, Μπούνια Αλεξάνδρα, Στυλιανού – Lambert Θεοπίστη, Shaw Wendy, Vukon Nikolai, Ignjatovic Aleksandar, Manojlonic – Pintar Olga, Troilo Simona, Delia Romina, Poulot Dominique, Bodenstein Felicity
Εκδότης : Καλειδοσκόπιο
Έτος έκδοσης : 2012
ISBN : 960-471-049-4
Σελίδες : 236
Σχήμα : 24χ17
Κατηγορίες : Μουσειολογία, Μουσεία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.70 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.