Δύο παραινετικά κείμενα προς τον αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ΄ τον Σοφό

Περιγραφή
Το λογοτεχνικό είδος του “βασιλικού ανδριάντος” αποτελεί την ουσιαστικότερη και την πλέον περίτεχνη εκφορά πολιτικού λόγου στο Βυζάντιο. Αποτυπώνει με ενάργεια την πολιτική σκέψη των Βυζαντινών, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη του Βυζαντίου σε μια από τις μακροβιότερες αυτοκρατορίες στην ιστορία της ανθρωπότητας και ενέπνευσε τα πολιτικά οράματα πολλών λαών που ήρθαν σε επαφή με αυτό.
Οι δύο “βασιλικοί ανδριάντες” με αποδέκτη τον αυτοκράτορα Λέοντα Σ΄ τον Σοφό αναδεικνύουν με τρόπο αριστοτεχνικό την πολιτική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο παλάτι κατά τη βασιλεία του Βασιλείου Α΄ Μακεδόνος. Ταυτοχρόνως, αποκαλύπτουν ιδιαίτερα στοιχεία του ψυχισμού και της ιδιοσυγκρασίας του φερόμενου ως συντάκτη των εξεταζόμενων κειμένων Βασιλείου Α΄ (στο βαθμό φυσικά που τα αντιλαμβάνονται και επιτυγχάνουν να τα εκφράσουν οι πραγματικοί τους δημιουργοί) και του αποδέκτη τους Λέοντος ΣΤ΄ του Σοφού.
Το βιβλίο αυτό αποσκοπεί στο να εντάξει τους δύο βασιλικούς ανδριάντες στο ευρύτερο ιστορικό, πολιτικό και λογοτεχνικό “γίγνεσθαι” της εποχής τους, καθώς και να διευθετήσει σε στέρεα βάση τα ζητήματα της πατρότητας και της χρονολόγησης τους, τα οποία έως τώρα διχάζουν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.Βυζαντινός αυτοκράτορας, ιδρυτής της Μακεδονικής δυναστείας. Η βασιλεία του σημαδεύτηκε από μια σειρά επιτυχίες στην Ανατολή, κατά των Αράβων, και στη Δύση, όπου η Δαλματία και η νότια Ιταλία επανήλθαν υπό τη βυζαντινή κυριαρχία.
Χωρίς προφανή λόγο, δεν συμπαθούσε καθόλου τον δεύτερο γιο του και μετέπειτα αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ’ το Σοφό, τον οποίο μάλιστα είχε συστηματικά διώξει, μέχρι του σημείου της φυλακίσεώς του. Σκοτώθηκε σε ατύχημα με το άλογό του ενώ κυνηγούσε.

Συγγραφέας: Βασίλειος Α΄ ο Μακεδών 811-886
Μεταφραστής: Παΐδας Κωνσταντίνος Δ. Σ.
Επιμελητής: Παΐδας Κωνσταντίνος Δ. Σ.
Εκδότης: Κανάκη
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-6736-11-3
Σελίδες: 290
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Βυζαντινή γραμματεία, Βυζαντινή Αυτοκρατορία – Ιστορία – 324-1453
Σειρές: Κείμενα Βυζαντινής Λογοτεχνίας

Τιμή σε ιστοσελίδες: 17.34 €