Δύο αιώνες νεοελληνικής χαρακτικής

Περιγραφή
Τα τελευταία 20-25 χρόνια, καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια από ελάχιστους ιστορικούς τέχνης, ερευνητές και συλλέκτες, με σκοπό να ανασυρθούν πολλά χαρακτικά έργα από την αφάνεια, να μελετηθούν, να παρουσιασθούν και να δημοσιευθούν, ώστε να καταλάβει η Χαρακτική τη θέση που της αξίζει ως ισότιμο κεφάλαιο στην Ιστορία της Νεοελληνικής Τέχνης. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας έρχεται αρωγός και η έκδοση αυτού του βιβλίου με την καταγραφή αγνώστων λεπτομερειών και δημοσίευση σπάνιων και ιστορικών χαρακτικών έργων.
Καταγράφεται εδώ, αναλυτικά η ιστορία της νεοελληνικής χαρακτικής από τον 19ο έως τον 20ο αιώνα μέσα από κείμενα του Νίκου Γρηγοράκη, ιστορικού τέχνης και Διευθυντή του Μουσείου Χαρακτικής. Μέσα από τις οκτώ ενότητες-γενιές καλλιτεχνών παρουσιάζεται ένα αντιπροσωπευτικό μέρος της Νεοελληνικής Χαρακτικής, με τη δημοσίευση τριακοσίων χαρακτικών έργων (ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες, λινόλεουμ) από εκατόν πενήντα Έλληνες ζωγράφους και χαράκτες του 19ου και 20ού αιώνα.
Ο Νίκος Γρηγοράκης, Ιστορικός Τέχνης – Συγγραφέας γεννήθηκε το 1944 και σπούδασε Νομικά. Ασχολήθηκε με ιστορικές, αρχιτεκτονικές και λαογραφικές έρευνες και μελέτες. Ειδικεύτηκε στην έρευνα και μελέτη της νεοελληνικής χαρακτικής. Παράλληλα αρθρογραφούσε στα περιοδικά Αρχαιολογία, Εικαστικά, Ζυγός, Συλλογές κ.ά. και στις εφημερίδες Καθημερινή (Επτά Ημέρες), Βραδυνή, Έθνος, Αρκαδικά Νέα κ.ά. Συντάκτης λημμάτων στο «Λεξικό Ελλήνων Ζωγράφων» (Μέλισσα). Σύμβουλος Τέχνης και Εκδότης των Εκδόσεων Τέχνης Ν. Γρηγοράκης. Διευθυντής του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών Υάκινθος (1979-99). Ιδρυτής του Μουσείου Χαρακτικής και της Πινακοθήκης Γρηγοράκη (2000). Βιβλία που έχει γράψει (επιλογές): «Νεοελληνικά κεραμουργήματα του Κεραμεικού», 1980, «Χαρακτικά στον πόλεμο του ’40 και στην Αντίσταση», 1987, «Μάνη», 1992, «Ελληνικά Ex-Libris», 1997, «Λήδα και Κύκνος», 1998, «Η νεκρή φύση στη Νεοελληνική Χαρακτική», 1999, «Η Ελληνικότητα στο έργο Νεοελλήνων χαρακτών», 2001, «Πλανόδια επαγγέλματα και εικόνες της Αθήνας», 2001, «Δύο αιώνες Νεοελληνικής Χαρακτικής», 2004, «Η Ελιά στη Νεοελληνική Χαρακτική», 2004, «Άμπελος και Οίνος» (από Έλληνες χαράκτες), 2005, «Πρωτοπόροι και Δάσκαλοι της Νεοελληνικής Χαρακτικής», 2006, «Σαντορίνη» (Χαρακτικά και Σχέδια Ελλήνων Καλλιτεχνών), 2007, «Τρίπολη», 2008, «Θέματα & Εκθέματα Αρκαδικού Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας», 2008. Είναι από τους πρώτους ιστορικούς τέχνης που τάχθηκε να διαδώσει την αξία της νεοελληνικής χαρακτικής και ανέδειξε και καθιέρωσε πολλούς Νεοέλληνες καλλιτέχνες.
«Βραβείο Κολοκοτρώνη», Δήμος Τριπόλεως 1994, Ένωση Τριπολιτών Αττικής το 2001 και Φιλοτεχνικός Όμιλος Τριπόλεως 2004. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτικών (Α.Ι.Ο.Α.), Θεωρητικός της Ένωσης Χαρακτών, Διευθυντής του Αρκαδικού Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας (Λεβίδι Αρκαδίας), μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και του Συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών.

Συγγραφέας : Γρηγοράκης Νίκος
Εκδότης : Εκδόσεις Γκοβόστη
Έτος έκδοσης : 2004
ISBN : 960-270-976-6
Σελίδες : 224
Σχήμα : 32χ24
Κατηγορίες : Χαρακτική, Ελληνική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 32.04 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.