Δρόμοι προς τη μουσική σύνθεση

Περιγραφή
Επί εκατονταετίες ήταν αυτονόητο να μαθαίνουν να συνθέτουν οι μουσικά ταλαντούχοι νέοι. Σήμερα αυτή η διδασκαλία προωθείται προς τη μέση εκπαίδευση και έτσι προετοιμάζεται η δημιουργία μελλοντικών επαγγελματιών συνθετών. Εδώ παραμένει χωρίς ν’ ανακαλυφθεί και μάλιστα θαμένο, κάποιο ταλέντο και κάποια χαρά της δημιουργίας.
Το βιβλίο του Diether de la Motte μπορεί επομένως να χαρακτηρισθεί ως πρωτοπορία: Ο πεπεισμένος Δάσκαλος της συνθέσεως περιγράφει δρόμους προς την αυτόνομη, γεμάτη φαντασία σύνθεση, χωρίς καταπίεση και άκαμπτους κανόνες. Εδώ, ο de la Motte περνά, όχι ως ακαδημαϊκός δάσκαλος και παιδαγωγός αλλά ως συναδελφικός συνοδευτής και εμψυχωτής με τον αναγνώστη, τις περίπου 300 ασκήσεις, από το μονόφωνο τραγούδι μ’ ελάχιστο μόνο φθογγικό υλικό, μέχρι τη σύνθεση ενός μικρού τεμαχίου του μουσικού θέατρου.
Πρόκειται για “ανιχνευτικό τμήμα” για μαθητές μετά τη 10η τάξη [1η λυκείου] αλλ’ επίσης για σπουδαστές, δασκάλους και ενήλικες ερασιτέχνες.O Diether de la Motte γεννήθηκε το 1928 στη Βόννη, σπούδασε στο Detmold (Wilhelm Maler) πιάνο και διεύθυνση ορχήστρας, ήταν υφηγητής και μουσικοκριτικός στο Ντύσσελντορφ, εκδοτικός επιμελητής στο Mainz, το 1962 έγινε υφηγητής και το 1964 καθηγητής στην Ανωτάτη Μουσική Σχολή του Αμβούργου και εργάσθηκε το 1982 στο Αννόβερο και το 1988 στη Βιέννη.
Έγραψε όπερες, έργα για ορχήστρα και μουσική δωματίου, μουσική χορωδιακή, για πιάνο, εκκλ. όργανο και Εκκλησιαστική καθώς και συνθέσεις για μαγνητοταινία. Μαζί με το βιβλίο “Musikalische analyse” και την “Αρμονία” δημοσίευσε πολλά άρθρα για ειδικά βιβλία και εφημεριδες, για προβλήματα αναλύσεως, μουσικής θεωρίας και σύγχρονης μουσικής με τελευταία τη “Μελωδία” – βιβλίο μελέτης και ασκήσεων.

Συγγραφέας: Motte Diether de la
Μεταφραστής: Νάσος Κώστας Γ.
Εκδότης: Νάσος
Έτος έκδοσης: 2000
ISBN: 960-7030-42-7
Σελίδες: 172
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Σύνθεση (Μουσική)

Τιμή σε ιστοσελίδες: 18.96 €