Δούκισσα της Πλακεντίας

Περιγραφή
Το 2011 το Μουσείο παραδίδει στο κοινό τη Villa Ilissia, τη χειμερινή κατοικία της Anne Marie Sophie de Marbois-Lebrun, Duchesse de Plaisance, ευρέως γνωστή απλώς ως Δούκισσα της Πλακεντίας. Η Sophie de Marbois υπήρξε αναμφισβήτητα μια μυθιστορηματική προσωπικότητα. Η ζωή της διαπλέκεται με τον μύθο αλλά κυρίως συνυφαίνεται με μια ταραχώδη περίοδο της ευρωπαϊκής ιστορίας που γέννησε, μεταξύ άλλων και τον φιλελληνισμό, όπως και με τη μετεπαναστατική ελληνική κοινωνία που προσπαθούσε να αυτοπροσδιορισθεί, να βρει τη νέα της ταυτότητας έναντι της ευρωπαϊκής ετερότητας και του οθωμανικού παρελθόντος της.
Η Sophie de Marbois μεγάλωσε μέσα στη δίνη των ιδεών της γαλλικής επανάστασης και ήρθε στην Ελλάδα παρακινούμενη από τον Καποδίστρια και από τη ιδέα της ενίσχυσης του ελληνικού αγώνα. Η χειμερινή της κατοικία, το Μέγαρο των Ιλισσίων, έμελλε επίσης να συνδεθεί με την ιστορία του Βυζαντινού Μουσείου. Το κτήριο, ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονήματα του 19ου αιώνα της Αθήνας που αποδίδεται στον αρχιτέκτονα Κλεάνθη, παραχωρήθηκε στο ελληνικό δημόσιο το 1926 χάρις στις άοκνες προσπάθειες του Γεωργίου Σωτηρίου, και υπήρξε από το 1930 έως το 2004 ο χώρος έκθεσης των συλλογών του Μουσείου. […]
(δρ. Αναστασία Λαζαρίδου, από το προλογικό σημείωμα)

Συγγραφέας : Συλλογικό έργο, Καρδαμίτση – Αδάμη Μάρω 1945-, Γκότσης Στάθης, Λαζαρίδου Αναστασία, Μάργαρη Ελένη
Επιμελητής : Μάργαρη Ελένη, Μωυσείδου Γιασμίνα
Εκδότης : Υπουργείο Πολιτισμού. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Έτος έκδοσης : 2010
ISBN : 960-214-943-4
Σελίδες : 51
Σχήμα : 23χ19
Κατηγορίες : Πρόσωπα στην ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.90 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.