Κατεβάσετε-βιβλίο.com

Δομένικος Βαρδακώστας: 1905-1981

Περιγραφή
“Όταν φέρνω στο νου μου τον πατέρα μου, μια συγκεκριμένη εικόνα έρχεται στο μυαλό μου. Τον βλέπω στο εργαστήρι του να ανακατεύει τα χρώματά του και συγχρόνως αισθάνομαι έντονα -σαν να μην έχει περάσει ούτε μια μέρα από τότε- τη μυρωδιά της λαδομπογιάς, μυρωδιά που πάντα με συνάρπαζε.
Άλλες φορές πάλι, τον βλέπω σκυμμένο πάνω στο γραφείο του να δουλεύει ακούραστα και με τεράστια υπομονή τα πενάκια του, με τα σπιρτόξυλα που τα έκανε τόσο λεπτά, ώστε να βγαίνει το αποτέλεσμα που ήθελε.
Δεν είναι πάντα εύκολο για την οικογένεια να ζει με έναν καλλιτέχνη.
Θυμάμαι πολλές φορές τη μητέρα μου -πάντα πρακτική και υπομονετική- όταν είμαστε μικρές η αδερφή μου κι εγώ, να μας παρακαλάει για ησυχία γιατί ο μπαμπάς ζωγραφίζει.
Και πραγματικά όταν ζωγράφιζε δεν υπήρχε τίποτα άλλο παρά μόνο η μέθεξη του καλλιτέχνη, είτε βρισκόταν στο ύπαιθρο, είτε στο γραφείο του, είτε στο κατώι του σπιτιού στην Άνδρο, που είχε μετατρέψει σε atelier του.
Δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι υπήρξε πάντα στοργικός πατέρας που νουθετούσε κάποιες φορές με συντηρητισμό, τις περισσότερες όμως φορές με ανοικτό μυαλό, δίνοντας πάντα χώρο σε όλους μας.
Οι συμβουλές του πολύτιμες. Συμβουλές που έβγαιναν αβίαστα, μέσα από συζητήσεις για τη φιλοσοφία και την τέχνη, και που αποτελούσαν manual ανθρώπινης ζωής.
Δεν θα μιλήσω εγώ για το έργο που έκανε στην Άνδρο. Το έκαναν άλλοι! Ελπίζω το βιβλίο αυτό, φόρος τιμής στον πατέρα μου, να ζωντανέψει τις μνήμες στους ανθρώπους που τον έζησαν και τον αγάπησαν, και να τον γνωρίσει στις ακόλουθες γενιές”.
Φλωρίτα ΣιγάλαΟ Παναγιώτης Σ. Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Poitiers και διδακτορικές στο πανεπιστήμιο Paris X. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά “Arti”, “Αντί”, “Ιχνευτής” κ.ά. Αρθρογραφεί ως τεχνοκριτικός στην εφημερίδα “Η Αυγή”.

Συγγραφέας: Παπαδόπουλος Παναγιώτης Σ.
Ζωγράφος: Βαρδακώστας Δομένικος 1905-1981
Εκδότης: Τυπωθήτω
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-402-339-Χ
Σελίδες: 205
Σχήμα: 29χ24
Κατηγορίες: Ζωγράφοι, Έλληνες, Ζωγραφική – Συλλογές τέχνης , Ζωγράφοι, Έλληνες – Ερμηνεία και κριτική, Ζωγραφική, Ελληνική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 35.55 €

Exit mobile version