Διεθνές εμπόριο διεθνής χρηματοδότηση παγκοσμιοποίηση

Περιγραφή
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ριζικής αλλαγής της θέσης των κυβερνήσεων, ως προς την επίδραση της εμπορικής πολιτικής στην οικονομική ανάπτυξη. Η επικρατούσα παράδοση που αποτελεί συνέχεια της παράδοσης της Αγγλικής «κλασικής σχολής», θεωρεί το ελεύθερο εμπόριο ως κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης και τον «προστατευτισμό» σαν την πολιτική εκείνη που οδηγεί σε απώλεια πόρων και δυσχεραίνει την ανάπτυξη.
Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξαν ποτέ ελεύθερες ανταλλαγές στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των χωρών. Πάντοτε οι κυβερνήσεις «ήταν υποχρεωμένες» να προστατεύουν την εθνική τους παραγωγή έναντι του ξένου ανταγωνισμού. Τα μέτρα προστασίας, που καθιέρωναν οι κυβερνήσεις, συνίσταντο σε μια σειρά μέτρων που ξεκινούσαν από τις προεισπράξεις, τους φόρους και τους δασμούς επί των εισαγωγών και έφταναν μέχρι και σε απαγορευτικά μέτρα.
Η «ορθοδοξία» του ελεύθερου εμπορίου καταπολεμήθηκε, στην πραγματικότητα, από τη δεκαετία κιόλας του ’30 από μια νέα ετερόδοξη σχολή, η παρουσία της οποίας ήταν συνδεδεμένη με τα οικονομικά προβλήματα και τη θεωρητική προσέγγιση και ανάπτυξη της εποχής εκείνης. […]
(από την εισαγωγή του συγγραφέα)

Συγγραφέας : Μανωλάτος Γαβριήλ Α.
Εκδότης : Έλλην
Έτος έκδοσης : 2007
ISBN : 960-286-966-6
Σελίδες : 522
Σχήμα : 24χ17
Κατηγορίες : Εμπόριο, Παγκοσμιοποίηση, Χρηματοοικονομική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 37.04 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.