Δημοτικά τραγούδια

Περιγραφή
[…] Η έκθεση που παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με τον τίτλο «Δημοτικά τραγούδια: Ιστορία, παράδοση, ταυτότητα» αναδεικνύει με ευστροφία τον τρόπο που τα δημοτικά τραγούδια πλαισιώνουν τα έθιμα και τις τελετουργίες των εποχών του έτους (Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων, Αποκριές, κύκλος της άνοιξης και του Πάσχα, θερινό ηλιοστάσιο κ.λπ.), αλλά και εκείνα που σηματοδοτούν τις αλλαγές και τα διάφορα στάδια της ζωής του ανθρώπου (γέννηση, παιδική ηλικία, γάμος, ξενιτιά, θάνατος). Παρουσιάζονται ακόμη, τα ποικίλα είδη των τραγουδιών, οι χοροί αλλά και τα μουσικά όργανα που τα συνοδεύουν στα διάφορα μέρη της Ελλάδας. Παράλληλα, ιδιαίτερη ενότητα είναι αφιερωμένη στις προσπάθειες καταγραφής, μελέτης και έρευνας της μακραίωνης αυτής λαϊκής παράδοσης.
Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, χειρόγραφα, μουσικά όργανα, κοστούμια και ηχογραφημένα αποσπάσματα δημοτικών τραγουδιών, τα οποία προέρχονται από το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μ. Μερλιέ, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου», το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής», το Λύκειο των Ελληνίδων, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, το Ριζάρειο Ίδρυμα, την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος» και από άλλους φορείς και ιδιωτικές συλλογές. […]
Δημήτριος Σιούφας, πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Συγγραφέας : Συλλογικό έργο, Λιάβας Λάμπρος, Μερακλής Μιχάλης Γ. 1932-, Ψυχογιού Ελένη, Δραγούμης Μάρκος Φ.
Μεταφραστής : Πολίτη Βίκυ
Επιμελητής : Καραπάνου Άννα, Λιάβας Λάμπρος
Εκδότης : Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
Έτος έκδοσης : 2008
ISBN : 960-6757-08-0
Σελίδες : 132
Σχήμα : 21χ24
Κατηγορίες : Δημοτικά τραγούδια, Λαογραφία, Ελληνική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.11 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.