Δημοσκοπίσεις και δεοντολογία

Περιγραφή
Οι Δημοσκοπήσεις και γενικότερα Μετρήσεις και οι Έρευνες αγοράς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται τα στάδια μιας Δημοσκόπησης από την Δειγματοληψία, την επεξεργασία των δεδομένων και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Καταγράφει τις αιτίες που εισάγουν διάφορες Μεροληψίες και επηρεάζουν δραματικά τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Περιγράφονται και αναλύονται οι βασικές αρχές της Δεοντολογίας όπως υπάρχουν σε διάφορους διεθνής κώδικες.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου παρουσιάζονται οι μαθηματικοί τύποι και οδηγίες, οι κώδικες Σ.Ε.Δ.Ε.Α. και διάφοροι στατιστικοί πίνακες.
Το βιβλίο θα φανεί χρήσιμο σε όλους εκείνους που έχουν κάποια συνάφεια με την Πολιτική και τις Μετρήσεις πολιτικού χαρακτήρα, όπως οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί, οι φοιτητές των μαζικών Μεσών Ενημέρωσης και των τμημάτων Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών.Ο Νίκος Φαρμάκης γεννήθηκε στο Λιτόχωρο Πιερίας το 1950, όπου έζησε μέχρι την αποφοίτησή του από το Λύκειο.
– Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών του Α.Π.Θ. από το 1972.
– Ανακηρύχτηκε Διδάκτορας του Τμήματος Μαθηματικών του Α.Π.Θ. στον τομέα Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας το 1986.
– Στο Τμήμα Μαθηματικών του Α.Π.Θ. υπηρετεί από το 1976, ως βοηθός στην αρχή, Λέκτορας και τώρα Επίκουρος Καθηγητής στον Τομέα Στατιστικής και Επιχ. Έρευνας. Στο πλαίσιο αυτό δίδαξε Ανώτερα Μαθηματικά, Αριθμητική Ανάλυση, Στατιστική και Δειγματοληψία στους φοιτητές του οικείου τμήματος και άλλων τμημάτων του Α.Π.Θ., όπως Γεωπόνους, Γεωλόγους, Γιατρούς κλπ.
– Διδάσκει σε μεταπτυχιακό επίπεδο “Στατιστική και Δειγματοληψία” στο Μεταπτυχαικό Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής της Ατμόσφαιρας και “Δημοσκοπήσεις και Έρευνες Αγοράς” στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Μαθηματικών του Α.Π.Θ.
– Δίδαξε σε επιμορφωτικά προγράμματα κατά κύριο λόγο σε ακροατήρια που αποτελούνταν από Λειτουργούς Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, επί σειρά ετών.
– Δίδαξε στο Τμήμα μαθηματικών του Πανεπιστημίου της Καρλσρούης (Γερμανία) Ειδικά Θέματα Στατιστικής και Δειγματολειψίας στα πλαίσια του προγράμματος Σωκράτης/Έρασμος.
– Μετείχε ως ειδικός επί των δημοσκοπήσεων και των διαφόρων μετρήσεων στο πρόγραμμα για την ίδρυση και τη λειτουργία του Γραφείου Διασύνδεσης του Α.Π.Θ.
– Είναι μέλος σε πολλές Επιστημονικές Ενώσεις διεθνείς και πανελλήνιες.
– Πήρε μέρος σε πάνω από 50 Συνέδρια και Ημερίδες με θέματα σχετικά με τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει.
– Πέρα από τη Διδακτορική Διατριβή έχει δημοσιεύσει 10 εργασίες του σε διεθνή περιοδικά και πάνω από 20 άλλες εργασίες του σε πρακτικά Συνεδρίων και σε τιμητικές εκδόσεις.

Συγγραφέας: Φαρμάκης Νίκος
Εκδότης: Χριστοδουλίδη
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-8183-75-8
Σελίδες: 181
Κατηγορίες: Κοινή γνώμη

Τιμή σε ιστοσελίδες: 18.15 €