Δεύτερο σώμα

Περιγραφή
Είμαστε όντα καταδικασμένα στη φθορά ή μήπως έχει ο άνθρωπος μετά θάνατον ένα δεύτερο, πνευματικό σώμα, όχημα της ψυχής στην αναζήτηση ενός νέου παρόντος, μιας νέας αρχής.
Ακολουθώντας τα χνάρια του αναστημένου Χριστού, ένας συγγραφέας και μια αρχαιολόγος προσπαθούν να αποκτήσουν τα απαραίτητα για τη μαγική τελετή που αποκαλύπτει στους θνητούς τη μεταθανάτια μοίρα τους – ένα πέτρινο δαχτυλίδι, νερό από την πηγή της Παρθένου Μαρίας στην Έφεσο και ένα πανάρχαιο ξόρκι. Παράλληλα ένας λόγιος μυείται στο βενετσιάνικο καρναβάλι και στις ίντριγκες των μουσικών της Βενετίας, ένας μουσικός, στην Ουγγαρία του 18ου αιώνα, εξαγνίζεται από την αμαρτία της αγάπης μπολιάζοντας τον εαυτό του με κώνειο, ενώ ο Σατανάς καραδοκεί να οικειοποιηθεί τις ψυχές αυτών που υποκύπτουν στη ματαιοδοξία, τη λαγνεία και το έγκλημα για να πάρουν στα χέρια τους τα πολυπόθητα αντικείμενα.
Όπως φαίνεται, η αναζήτηση της αλήθειας και της αθανασίας δεν είναι και τόσο αθώα υπόθεση…
Το «Δεύτερο σώμα» πρωτοκυκλοφόρησε στη Ρωσία με μεγάλη επιτυχία (15.000 αντίτυπα σε έξι μήνες). Παράλληλα με την Ελλάδα, θα κυκλοφορήσει στη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.Ο Μίλοραντ Πάβιτς (1929-2009) γεννήθηκε Βελιγράδι, «στην όχθη του Δούναβη, ενός από τους τέσσερις ποταμούς του Παραδείσου». Θεωρήθηκε ο γνωστότερος σύγχρονος Σέρβος συγγραφέας στην εποχή του και τα έργα του μεταφράστηκαν σε 27 γλώσσες, μέχρι των οποίων και τα κινεζικά, παρά -ή ίσως εξαιτίας- της νεοτερικότητας και, συνάμα, του παραδοσιακού απόηχου της γραφής του. Εκτός από το αριστούργημά του, «Το λεξικό των Χαζάρων», 1984, που τον έκανε γνωστό (ελλ. εκδ. Ηρόδοτος, 1991, β’ έκδοση Καστανιώτης, 2003), έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα «Εσωτερική πλευρά του ανέμου» (μυθιστόρημα διπλής εισόδου, εκδ. Εστία, 1994), «Τοπίο ζωγραφισμένο με τσάι» (μυθιστόρημα γραμμένο σαν σταυρόλεξο, που διαβάζεται οριζοντίως και καθέτως, εκδ. Ηρόδοτος, 1996), «Η τελευταία αγάπη στην Κωνσταντινούπολη» (μυθιστόρημα όπου κάθε κεφάλαιο αντιστοιχεί σε μία κάρτα του ταρό, εκδ. Εστία, 1997), «Δεύτερο σώμα» (εκδ. Εστία, 2007), το θεατρικό «Για πάντα και μια μέρα παραπάνω» (εκδ. Εστία, 1998), τις συλλογές διηγημάτων «Σιδηρούν παραπέτασμα», «Τα άλογα του Αγίου Μάρκου», «Το αντεστραμμένο γάντι», «Το κυνηγόσκυλο του ρώσικου ανέμου» κ.ά. Στα ελληνικά κυκλοφορούν επίσης το μυθιστόρημά του «Καπέλο από δέρμα ψαριού» (εκδ. Καστανιώτη, 1999), που στη Γιουγκοσλαβία το 1996 θεωρήθηκε το βιβλίο της χρονιάς, καθώς και η συλλογή διηγημάτων «Το γυάλινο σαλιγκάρι» (εκδ. Καστανιώτη, 1999). Δίδαξε σερβική λογοτεχνία και βυζαντινή ιστορία στα Πανεπιστήμια του Βελιγραδίου και του Νόβισαντ, και το 1991 έγινε δεκτός ως τακτικό μέλος της Σερβικής Ακαδημίας. Το όνομά του είχε προταθεί τρεις φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ η διεθνής κριτική τον συνέκρινε με συγγραφείς όπως οι Μπόρχες, Ναμπόκοφ, Σίνγκερ, Καλβίνο και Έκο. Πέθανε από έμφραγμα του μυοκαρδίου στο σπίτι στο Βελιγράδι, στις 30 Νοεμβρίου 2009, σε ηλικία 80 ετών.

Συγγραφέας : Pavic Milorad 1929-2009
Μεταφραστής : Αυγερινού Σοφία
Εκδότης : Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Έτος έκδοσης : 2007
ISBN : 960-05-1341-4
Σελίδες : 325
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Σερβική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές : Ξένη Λογοτεχνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.82 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.