Δίκαιο και δικαιοσύνη

Περιγραφή
Ο Ρήγας πιστεύει σε μια δημοκρατία της οποίας η σταθερότητα θα θεμελιώνεται: α) στους δίκαιους νόμους που θα ψηφίζονται από το «Νομοθετικό Σώμα» και θα γράφονται «εις την απλήν των Ελλήνων διάλεκτον» για να κατανοούνται, β) στη συνειδητή υπακοή των πολιτών σ’ αυτούς και την αξιοκρατία. Ο Ρήγας με τα κείμενά του δεν αποβλέπει στη σύνθεση ενός καταστατικού χάρτη μόνο που θ’ αποτελέσει τη βάση για τη συγκρότηση του νέου Κράτους της «Ελληνικής Δημοκρατίας», αλλά τα κείμενά του είναι οδηγοί πολιτικής αγωγής και εγχειρίδιο δημοκρατικής παιδαγωγίας, διότι πιστεύει πως η Δημοκρατία υπάρχει και λειτουργεί αποτελεσματικά όταν οι πολίτες έχουν παιδεία, την οποίαν οφείλει όχι μόνο να παρέχει η πολιτεία αλλά και να επιστατεύει σχετικά με το «πως ανατρέφονται οι παίδες των πολιτών». Στη σκέψη του Ρήγα η παιδεία παίζει καθοριστικό ρόλο για την επιβίωση και τη λειτουργία της «Ελληνικής Δημοκρατίας». Τέλος, στην πολιτική σκέψη του Ρήγα ενυπάρχουν οι αρχές ενός πολιτικού ουμανισμού, αφού στην «Ελληνική Δημοκρατία» τιμώνται οι πολίτες που έχουν αρετές που η κλασική αρχαιότητα πρόβαλε, όπως «πραότητα, ανδρεία, συμπάθεια, αλληλεγγύη».

Επιμελητής : Καλαϊτζής Νίκος
Υπεύθυνος Σειράς : Μπαρτζελιώτης Λεωνίδας Κ.
Εκδότης : Τυπωθήτω
Έτος έκδοσης : 1999
ISBN : 960-7643-96-8
Σελίδες : 253
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Δίκαιο – Ιστορία – Ελλάς
Σειρές : Φιλοσοφικός Λόγος – Πολιτική και Τέχνη, Φιλοσοφικός Λόγος: Πολιτική ΞΊΞ±ΞΉ Τέχνη, Φιλοσοφικός Λόγος: Πολιτική και Τέχνη

Τιμή σε ιστοσελίδες: 2.37 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.