Δάσκαλε εσύ σοφέ λαέ μου με ρητά και παροιμίες δίδαξέ μου

Περιγραφή
Η παρούσα συλλογή παροιμιών δοσμένων με ποιητικό τρόπο, είναι ό,τι πιο πρωτότυπο υπάρχει μέχρι σήμερα στο χώρο του βιβλίου όσον αφορά τη συγκεκριμένη θεματολογία και θα ήταν καλό να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη και σχολείο και σε κάθε σπίτι.
Στόχος της συγγραφέως – ποιήτριας να γίνουν οι παροιμίες πιο κατανοητές και ευχάριστα αναγνώσιμες σε όλες τις ηλικίες. Οπωσδήποτε η μετρική ποίηση – που η ποιήτρια λατρεύει – συντελεί σ’ αυτό.
Το παραπάνω έργο αποτελείται από 151 παροιμίες που βρίσκονται και αναλύονται σε 118 ποιήματα και που απευθύνεται σε μικρούς αλλά και μεγάλους.
Οι παροιμίες, η λαϊκή σοφία που περιέχουν και τα μηνύματα που μεταφέρουν, δε θίγονται, δεν αλλοιώνονται, μετασχηματίζονται σε ποιήματα και συνεχίζουν το παιδαγωγικό τους έργο με τη νέα τους μορφή. Σ’ αυτό συμβάλλουν και τα πρωτότυπα και εμπνευσμένα σκίτσα του Ηλία Λάλου που συνοδεύουν κάθε ποίημα και που προσθέτουν μια έξυπνη και ευχάριστη πινελιά στο έργο – μελέτη.Καθηγήτρια. Ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει τρία παιδιά. Συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα από την Υπηρεσία της (Διευθύντρια επί σειρά ετών). Στα σχολεία που υπηρέτησε επί χρόνια ασχολήθηκε µε πολλά εξωδιδακτικά προγράµµατα (Περιβαλλοντικά, Αγωγής Υγείας, Αγωγής Καταναλωτή, Θεατρικής Παιδείας, Δίκτυα σχολείων, κ.ά.) µε οµάδες µαθητών, µέσα από τα οποία είχαν βραβευτεί τα σχολεία, µαθητές και η ίδια πολλές φορές µε Αριστεία, Βραβεία, Επαίνους, Τιµητικές διακρίσεις και Μετάλλια. (ΥΠΕΠΘ, Ο ΦΙΛΩΝ, Πνευµατικό πρακτορείο Γιοχάνεσµπουργκ, ?ήµοι κ.ά.) Με πρωτοβουλία της και επιµέλειά της έχουν γίνει πολλές εκδόσεις Εντύπων, Ηµερολογίου, Περιοδικού, Βιβλίου κ.ά. Έχει πάρει δύο φορές Έπαινο Ευδόκιμης Διδασκαλίας από το Δήµο Καλαβρύτων.
Είχε και έχει έντονη κοινωνική, και πολιτιστική δραστηριότητα (χορωδίες, παρουσιάσεις ποιητών, συγγραφέων, εκδηλώσεων, ιεραποστολή, bazaars, κ. ά.)
Επί έξη (6) χρόνια έκανε ηµίωρη τηλεοπτική εκποµπή στο κανάλι 4ε της Ι.Μ.Θ., της οποίας είχε την επιλογή θεµάτων, επιµέλεια και παρουσίαση (λογοτεχνικά, ιστορικά, κοινωνικά, θρησκευτικά κ.ά. επίκαιρα), µε τίτλο “Λύχνος ποιητικός”.
Έχει βραβευτεί πολλές φορές σε ποιητικούς διαγωνισµούς με Αριστεία, Βραβεία και Επαίνους στην Ποίηση (συλλογές ή μεμονωμένα ποιήματα ), σε Δοκίμιο, Παραμύθι, Διήγημα, Θεατρικό έργο. ΧΑΝΘ Θεσσαλονίκης, Παρνασσός Αθήνα, Γαλαξίας Θεσσαλονίκη, Ένωση Ευρωπαΐων Λογοτεχνών Θεσσαλονίκη, Π.Ε.Λ., Δελφοί, Πνευµατικό Πρακτορείο Γιοχάνεσµπουργκ, 2003, ΠΕΕΛ, Αθήνα, Ε.Λ.Β.Ε.Θεσσαλονίκη, Κελαινώ – Ξάστερον, Διεθνές Βραβείο “Giovanni Gronchi” µε κύπελλο, Πίζα Ιταλίας το 2004 και το 2006 για ανέκδοτες ποιητικές συλλογές, 1ο Διεθνές Βραβείο Μακεδόνιος ο Ύπατος από Griechischer Kunst – und – Literatur Verein, από Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών, Σατυρική ποίηση Χανιά Κρήτης, 1ο Βραβείο Ποίησης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Ηράκλειο και Βέροια) 2011, Παγκόσμιος Διαγωνισμός για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα “Νόστος” Αργεντινής, Ε.Π.Ο.Κ. Αθήνα 2011 και 2012, 1ο Βραβείο “Αισχύλος” από Αμφικτυονία Ελληνισμού, 2012, 12ο και 13ο Διαγωνισμό Εταιρείας Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού του Δήμου Κερατσινίου, και από άλλους φορείς µέχρι τώρα.
Γράφει µε άνεση σε όλα τα είδη του λόγου. Έχει συµµετοχή σε έγκυρα λογοτεχνικά βιβλία, περιοδικά και εγκυκλοπαίδειες λογοτεχνών καθώς και σε πολλές σελίδες στο διαδίκτυο µε το έργο της.
Επιμελήθηκε και συνεχίζει να επιμελείται πολλά βιβλία και περιοδικά, προλόγισε δε πολλούς ποιητές και συγγραφείς. Ποιητικές συλλογές της:
“Από την ψυχή µου στην Κύπρο”, (Αριστείο από Ε.Π.Ο.Κ. Αθήνα 2011),
“Άνοιξη δώδεκα χρονώ”,
“Ύµνος στην κόρη των µατιών”,
“Είναι… γιατί… λείπει η αγάπη”,
“Ο θάνατος ενός θεού”,
“Δάσκαλε εσύ, σοφέ λαέ µου, µε ρητά και παροιµίες δίδαξέ µου” (-ποιητικά βήµατα στις παροιµίες του λαού µας- Αριστείο από Πνευµατικό Πρακτορείο του Γιοχάνεσµουργκ,
“Προσφυγιά – Αρµονίας Κατάλυση” (-Ποιητική Υµνωδία-,1ο Βραβείο “Giovanni Gronchi”, Πίζα Ιταλίας 2004 και Αριστείο από “Κελαινώ – Ξάστερον”),
“Η… Οδύσσεια της… κατανάλωσης”,
“160… παλμοί Χαϊκού”
“180… κραυγές Χαϊκού” , της Πατρίδας μας , της Γης, της Ψυχής μας
“Χαίρε, ψυχή μου, Μάνα Γη, μελίρρυτη”, χαιρετισμοί στην Ελλάδα
Έχει µεγάλο έργο ανέκδοτο. Είναι Μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, της Εταιρείας Συγγραφέων Θεσ/νίκης, πολλών Ενώσεων και διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.). Σήµερα επί πλέον δραστηριοποιείται ενεργά στην Diasporic Literature Spot -Λογοτεχνική σελίδα της Διασποράς στο Διαδίκτυο- (είναι Μέλος της Επιτροπής και Greek section Editor του ηλεκτρονικού περιοδικού Diasporic Literature).

Συγγραφέας: Πεχλιβανίδου Ευαγγελία – Αγγελική
Εικονογράφος: Λάλος Ηλίας
Εκδότης: Πεχλιβανίδου Ευαγγελία – Αγγελική
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN: 960-93-2123-2
Σελίδες: 144
Σχήμα: 21χ23
Κατηγορίες: Παροιμίες , Λαογραφία, Ελληνική, Λαογραφία και λογοτεχνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 17.97 €