Γκαζάλα – Τομπρούκ 1942

Περιγραφή
Το καλοκαίρι του 1942 η Wehrmacht βρισκόταν στο απόγειο της ισχύος της. Στη Ρωσία οι εμπειροπόλεμες στρατιές της εξορμούσαν για τις πετρελαιοπηγές του Καυκάσου και στην Αφρική ο Ρόμμελ πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη της λαμπρής σταδιοδρομίας του. Αντιμετωπίζοντας μια βαριά οχυρωμένη αμυντική γραμμή της βρετανικής 8ης Στρατιάς στην Γκαζάλα, συνέλαβε και εκτέλεσε έναν τολμηρότατο ελιγμό που παρ’ ολίγο να τον οδηγήσει σε απόλυτη καταστροφή. Τα ηγετικά προσόντα και η χαλύβδινη θέληση του Γερμανού στρατηγού όμως, σε συνδυασμό με τις έξοχες πολεμικές αρετές των στρατευμάτων του, στάθηκαν αρκετά για να αποσπάσουν τον θρίαμβο “μέσα από τα δόντια της ήττας”.
Μέσα από τις σελίδες του συναρπαστικού αυτού βιβλίου θα παρακολουθήσετε τη μάχη η οποία χάρισε στον Ρόμμελ τη στραταρχική ράβδο και το προσωνύμιο “αλεπού της ερήμου” και θα κατανοήσετε τον καθοριστικό ρόλο των αρμάτων και των αεροσκαφών στις αναμετρήσεις της ερήμου. Θα γνωρίσετε τους Γερμανούς αξιωματικούς που τιμήθηκαν με τον Σταυρό των Ιπποτών για “δράση πέραν του καθήκοντος” και θα περιηγηθείτε με τον φωτογραφικό φακό της ΣΙ στο σύγχρονο Τομπρούκ αναζητώντας τα απομεινάρια της επικής μάχης.
Τα κείμενα έχει επιμεληθεί ένα επιτελείο ειδικευμένων συνεργατών στη Μάχη της Ερήμου. Το βιβλίο περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πρωτότυπους χάρτες, έγχρωμα σχέδια αρμάτων και αεροσκαφών, καθώς και θαυμάσιες απεικονίσεις στολών του διακεκριμένου εικονογράφου Γιάννη Μυλωνά, ειδικού ενδυματολόγου-οπλογνώστη του Πολεμικού Μουσείου. Μέσα από τις σελίδες του επιτυγχάνεται η “αναβίωση” της ανέλπιστης νίκης του Ρόμμελ η οποία έμεινε τραγικά ανεκμετάλλευτη από τον Χίτλερ και το επιτελείο του.

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Σταυρόπουλος Δημήτριος Β., Βουρλιώτης Σωτήριος Σ., Βαρσαμής Γιάννης, Τερνιώτης Γιάννης
Εκδότης: Περισκόπιο
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-8345-78-2
Σελίδες: 98
Σχήμα: 28χ21
Κατηγορίες: Παγκόσμιος πόλεμος, 1939-1945, Ιστορία, Στρατιωτική
Σειρές: Στρατιωτική Ιστορία, Μεγάλες Μάχες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 4.14 €