Για το χώρο

Περιγραφή
Στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας συγκεντρώνει τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει έπειτα από πολύχρονη ενασχόληση με τις θεωρίες που εξετάζουν τις έννοιες του χώρου και του τόπου. Το βασικότερο συμπέρασμα είναι πως ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τις συγκεκριμένες έννοιες επηρεάζει δύο κύριους τομείς της ανθρώπινης ζωής με τους οποίους οι τελευταίες σχετίζονται άμεσα: την καθημερινότητα και την πολιτική.
Έτσι, ο τρόπος που φανταζόμαστε το χώρο επηρεάζει αφενός το πώς κατανοούμε τον κόσμο γύρω μας και τη συνύπαρξή μας με τους άλλους, και αφετέρου το πώς αντιμετωπίζουμε πολιτικά ζητήματα σχετικά με την πόλη, την παγκοσμιοποίηση, τη μετανάστευση, την ελεύθερη αγορά και το εμπόριο.
Μέσα από τη φιλοσοφική και θεωρητική αυτή προσέγγιση της έννοιας του χώρου στον 21ο αιώνα και μέσα από την αφήγηση προσωπικών και πολιτικών σκέψεων, η Doreen Massey, διεθνώς διακεκριμένη γεωγράφος, επιχειρηματολογεί υπέρ της εκ νέου φαντασίας των χώρων της εποχής μας. Με αυτό το μανιφέστο της μας βοηθά να κατανοήσουμε τις προκλήσεις και τη δυναμική του χώρου, ώστε να αναπτύξουμε μια υπευθυνότητα για τον τόπο μας και να ενισχύσουμε την πολιτική μας.
Ο πρωτότυπος τίτλος «For Space» σημαίνει υπέρ χώρου, περί χώρου ή για το χώρο. Η τελευταία εκδοχή προτιμήθηκε καθώς εμπερικλείει τις δύο πρώτες -κάτι που δεν ισχύει αντίστροφα.Η Doreen Massey είναι Καθηγήτρια Γεωγραφίας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Open University της Μ. Βρετανίας. Το έργο της πραγματεύεται μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων σχετικά με το χώρο και τον τόπο, εξετάζοντας παράγοντες όπως η χωρική διανομή της εργασίας, η παγκοσμιοποίηση, οι πόλεις, η άνιση ανάπτυξη σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, το κοινωνικό φύλο, η βιομηχανική ανάπτυξη και αναδιάρθρωση. Το ακαδημαϊκό έργο της ήταν ανέκαθεν άρρηκτα συνδεδεμένο με μια πολιτική δέσμευση. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 η Massey ήταν μέλος της Επιτροπής για την οικονομική στρατηγική της αριστερής πτέρυγας του Συμβουλίου του Μείζονος Λονδίνου (GLC). Αργότερα, την ίδια δεκαετία, πήγε στη Νικαράγουα και εργάστηκε για τους Σαντινίστας. Είναι, επίσης, ένα από τα ιδρυτικά μέλη (μαζί με τον Stuart Hall και τον Michael Rustin) του περιοδικού «Soundings: a journal of politics and culture».
Πρόσφατα το έργο της, και ειδικά η έννοια της «γεωμετρίας της εξουσίας», υιοθετήθηκε από τον Hugo Chavez στο πλαίσιο της Βολιβαριανής Επανάστασης στη Βενεζουέλα. Η Massey αρθρογραφεί συχνά στον Τύπο και έχει σταθερή παρουσία στα ΜΜΕ. Άλλα βιβλία της είναι τα εξής: «Capital and Land»(1978), «Spatial Divisions of Labour» (1984, 2η έκδοση 1995), «High-tech Fantasies» (1992), «Space, Place and Gender» (1994), «Power-geometries and the Politics of Space-Time» (1999) και «World City» (2007).
Η Massey έχει λάβει πολλά βραβεία για το έργο της, ανάμεσα στα οποία και το Βραβείο Vautrin Lud (αντίστοιχο του Νόμπελ για τη Γεωγραφία) και το Χρυσό Μετάλλιο Anders Retzius (από τη Σουηδική Ένωση Ανθρωπολόγων και Γεωγράφων). Επιπλέον, έχει ανακηρυχθεί επίτιμη διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας.

Συγγραφέας : Massey Doreen
Εκδότης : Ελληνικά Γράμματα
Έτος έκδοσης : 2009
ISBN : 960-19-0317-8
Σελίδες : 300
Σχήμα : 23χ15
Κατηγορίες : Γεωγραφία , Κοινωνική ανθρωπολογία
Σειρές : Κριτική Γεωγραφική Σκέψη

Τιμή σε ιστοσελίδες: 28.57 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.