Για την ανώτατη εκπαίδευση του μέλλοντος

Περιγραφή
Μια μεγάλη συζήτηση είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και για το άρθρο 16 του Συντάγματος. Τις προτάσεις του λοιπόν έρχεται να καταθέσει ο Χάρης Παμπούκης με το βιβλίο του “Για την ανώτατη εκπαίδευση του μέλλοντος: Προτάσεις για ριζοσπαστική αναμόρφωση του ανώτατου εκπαιδευτικού συστήματος”.
Αναφορικά με τους λόγους που τον ώθησαν στην κοινοποίηση αυτών των προτάσεων, σημειώνει χαρακτηριστικά στον πρόλογό του:
“Με το παρόν δοκίμιο εκπληρώνω το καθήκον μου, όπως το αισθάνομαι, εγκαταλείποντας την άνετη θέση του θεατή. Εκπληρώνω την υποχρέωση συμμετοχής μου σε οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης του πανεπιστημίου και καλύτερης προσφοράς εκπαιδευτικών υπηρεσιών στους φοιτητές μας… Αυτό το συνειδησιακό καθήκον, που εδώ εκπληρώνω, είναι προφανώς ατομικό και κατά συνέπεια οι απόψεις που εκφέρονται είναι αυστηρά προσωπικές”. Ο Χάρης Π. Παμπούκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε Νομικά στο Παρίσι (Paris I – Pantheon – Sorbonne) και ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτορας του ίδιου πανεπιστημίου το 1990 (Docteur d’Etat en droit). Η διατριβή του τιμήθηκε με διάφορα κρατικά και διεθνή βραβεία και δημοσιεύθηκε το 1993 στη Librairie de Droit et de la Jurisprudence.
Το 1991 εκλέχθηκε ομόφωνα Λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2005 είναι αναπληρωτής καθηγητής του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου και του δικαίου διεθνών συναλλαγών στη Νομική Σχολή, όπου διδάσκει στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα τα μαθήματα του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου, του δικαίου διεθνών συναλλαγών, του δικαίου κατάστασης αλλοδαπών και διεθνή διαιτησία. Έχει δημοσιεύσει νομικές μονογραφίες και άρθρα στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά.
Υπήρξε γραμματέας σύνταξης του περιοδικού Revue Hellenique de Droit International. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας διοίκησης και οργάνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών και μέλος του Επιστημονικού του Συμβουλίου. Έχει εκλεγεί μέλος της Unidroit (Ρώμη) και είναι ακόμη μέλος πολλών ημεδαπών και αλλοδαπών επιστημονικών εταιρειών. Έχει μετάσχει ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας στην εκπόνηση διεθνών συμβάσεων.
Το 2003 του ανατέθηκε η τιμητική διδασκαλία ειδικού μαθήματος στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης με θέμα την ενότητα ή την ετερότητα ως προς τη διεθνή δικαιική ρύθμιση.
Είναι δικηγόρος και έχει παραστεί στον Άρειο Πάγο, στο Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Στρασβούργο) και στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Λουξεμβούργο). Είναι επίσης διεθνής διαιτητής με πολλές συμμετοχές σε διεθνείς διαιτησίες. Ασχολείται ακόμη με τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών και ιδιαίτερα με τη διαμεσολάβηση.

Συγγραφέας: Παμπούκης Χαράλαμπος Π.
Εκδότης: Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-14-1385-5
Σελίδες: 121
Σχήμα: 17χ11
Κατηγορίες: Εκπαίδευση – Ελλάς – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις, Εκπαίδευση, Ανώτατη, Εκπαιδευτική πολιτική
Σειρές: Δοκίμιο

Τιμή σε ιστοσελίδες: 3.51 €