Γιατρός με το στανιό

Περιγραφή
Η Σταματίνα, για να εκδικηθεί τον μπεκρή άντρα της, τον Σγαναρέλο, επειδή την ξυλοφόρτωσε, πληροφορεί τον Μπομπάρδα και τον Παπαρδέλα, που ψάχνουν για γιατρό, πως ο Σγαναρέλος είναι ο καλύτερος γιατρός του κόσμου. Όμως ποτέ δεν παραδέχεται αυτή του την ιδιότητα, παρά μόνο αν φάει ένα γερό μπερτάχι. Ο Μπομπάρδας και ο Παπαρδέλας, ακολουθώντας τη «συνταγή» της Σταματίνας, οδηγούν τον Σγαναρέλο στο σπίτι του αφεντικού τους, του Μπατζαστόκου, για να γιατρέψει την κόρη του, την Ευανθία, η οποία καμώνεται τη μουγκή, γιατί δεν θέλει να παντρευτεί τον Μπαλαούρα που της προξενεύει ο πατέρας της, εξαιτίας του έρωτά της για τον Ανδρέα.
Κι ενώ στην αρχή ο Σγαναρέλος δίσταζε να αναλάβει το ρόλο του γιατρού, στη συνέχεια δείχνει να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα που του προσφέρει η νέα του ιδιότητα. Εκδικείται τον Μπατζαστόκο με ένα γερό ξύλο, κορτάρει πιεστικά τη Ζαμπέτα, την παραμάνα, μπροστά στα μάτια του ζηλιάρη άντρα της, του Μπομπάρδα και ανακαλύπτει δια του… σφυγμού πως η κόρη είναι μουγκή. Αποσπά τον γενικό θαυμασμό με τις «επιστημονικές» ασυναρτησίες του και στο τέλος εισπράττει κι ένα γερό ποσό από τον Μπατζαστόκο. Στη συνέχεια ο Ανδρέας αποκαλύπτει στον Σγαναρέλο πως η αγαπημένη του κάνει την άρρωστη, για να αποφύγει τον γαμπρό που της επιβάλλει ο πατέρας της. Ο «Γιατρός» μας, αφού εισπράττει και πάλι μια καλή αμοιβή από τον Ανδρέα, δέχεται να βοηθήσει στην εξαπάτηση του Μπατζαστόκου.
Η Ευανθία κάνει την επανάστασή της ενάντια στον πατέρα της και στο τέλος τακτοποιούνται όλα, ωραία και καλά.1622-1673. Ο Ζαν-Μπατίστ Ποκλέν, γιος του Ζαν Ποκλέν και της Μαρί Κρεσσέ, γεννιέται το 1622. Σπουδάζει νομικά στην Ορλεάνη, ενώ το 1643 έχοντας ήδη συνδεθεί με την ηθοποιό Μαντλέν Μπεζάρ, συγκροτεί μαζί της τον θίασο «L’Illustre Theatre». Με το ψευδώνυμο Μολιέρος, διευθύνει τον θίασο, ο οποίος εγκαθίσταται στο Παρίσι. Ο θίασος περιοδεύει για δεκατρία χρόνια, ως το 1645. Το 1655 έχουμε την παράσταση της πρώτης σωζόμενης κωμωδίας του Μολιέρου «Ο ασυλλόγιστος στη Λυών», με τον Μολιέρο στο ρόλο του Μασκαρίλλου. Το 1656 παρουσιάζεται το «Ερωτικό πείσμα». Το 1658 ο θίασος μετονομάζεται σε «Θίασο του Κυρίου». Η επιτυχία της φάρσας «Ο ερωτευμένος γιατρός» είναι τέτοια ώστε του παραχωρείται το θέατρο του Πετί Μπουρμπόν. Επόμενη επιτυχία του θιάσου είναι «Οι ψευτοσπουδαίες», το 1659. Το 1660 παρουσιάζεται ο «Σγαναρέλος ή Ο κατά φαντασίαν κερατάς». Ακολουθεί με μεγάλη επιτυχία το έργο «Σχολείο γυναικών», ενώ στη λογοτεχνική διαμάχη που ξεσπά γύρω από το έργο, ο Μολιέρος απαντά με την Κριτική του «Σχολείου γυναικών» και με τον «Αυτοσχεδιασμό των Βερσαλλιών». Το 1664 δίνεται η πρεμιέρα της κωμωδίας «Γάμος με το στανιό» ενώ στις 12 Μαΐου παρουσιάζονται οι τρεις πρώτες πράξεις του «Ταρτούφου». Ο βασιλιάς απαγορεύει αμέσως το ανέβασμα του «Ταρτούφου» στο Παρίσι. Το 1665 δίνεται η πρεμιέρα του «Δον Ζουάν» που, παρά την επιτυχία του, κατεβαίνει μετά από 20 παραστάσεις. Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ δίνει στον θίασο του Μολιέρου τον τίτλο του «Θιάσου του Βασιλιά» και 6000 λίβρες χορηγία. Ακολουθούν τα έργα «Γιατρός με το στανιό» και «Μισάνθρωπος». Το 1667 ακολουθεί η δεύτερη εκδοχή του «Ταρτούφου», παρουσιάζεται στις 5 Αυγούστου και απαγορεύεται την επομένη. Το 1668 ανεβαίνουν ο «Ζωρζ Νταντέν» και «Ο φιλάργυρος». Το 1669 ο Μολιέρος επιστρέφει στον «Ταρτούφο» για μια τρίτη διασκευή, το έργο παίρνει έγκριση και γνωρίζει θριαμβευτική επιτυχία. Το 1670 ανεβαίνει «Ο αρχοντοχωριάτης». Σειρά έχουν «Οι κατεργαριές του Σκαπίνου» το 1671 καθώς και «Οι σοφολογιότατες» το 1672. Στις 10 Φεβρουαρίου δίνεται η πρεμιέρα του έργου «Ο κατά φαντασίαν ασθενής», με τον Μολιέρο στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Αργκάν. Κατά τη διάρκεια της τέταρτης παράστασης ο Μολιέρος νιώθει μεγάλη αδιαθεσία, μεταφέρεται στο σπίτι του και εκεί αφήνει την τελευταία του πνοή.

Συγγραφέας : Moliere Jean Baptiste de 1622-1673
Μεταφραστής : Τσιάνος Κώστας
Υπεύθυνος Σειράς : Σολδάτος Γιάννης 1952-
Εκδότης : Αιγόκερως
Έτος έκδοσης : 2012
ISBN : 960-322-448-0
Σελίδες : 64
Σχήμα : 24χ17
Κατηγορίες : Γαλλικά θεατρικά έργα
Σειρές : Θέατρο: Παραστάσεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 3.68 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.