Γερτρούδη

Περιγραφή
[…]Η Μαρία Φον Πλάτεν, όπως η Γετρούδη του ομότιτλου έργου, όπως η Λύντια στο “Σοβαρό παιχνίδι” (1912), είναι μια νέα, δυναμική γυναίκα, που διεκδικεί ισότιμη με τους άντρες θέση στο κοινωνικό περιβάλλον. Βαθιά συνειδητοποιημένη εμποτίζει μ’ αυτό το χαρακτηριστικό τις δύο άλλες μυθιστορηματικές γυναίκες, οι οποίες δεν είναι μόνον πρόθυμες να υποστούν τις συνέπειες του εγχειρήματός τους και οι πράξεις τους δεν καθοδηγούνται απλώς από το θάρρος ή την τόλμη που διαθέτουν. Το μέγεθος του αναστήματος τους, έγκειται στο γεγονός ότι είναι αποφασισμένες να εγκαταλείψουν τον ιδιωτικό χώρο-κρησφύγετο και εν πλήρη συνειδήσει να αποκαλύψουν τον εαυτό τους, να τον εκθέσουν.
Στη “Γετρούδη”, ο Γκυστάβ Κάνινγκ δε θα τολμήσει να επιπλήξει τη Γετρούδη για τον παράτολμο έρωτά της και η ηρωίδα θ’ αρνηθεί κάθε συμβιβασμό.[…]Ο Γιάλμαρ Σέντερμπεργκ γεννήθηκε το 1869 στη Στοκχόλμη και πέθανε το 1941 στην Κοπεγχάγη. Στα σουηδικά γράμματα εμφανίστηκε σε ηλικία 26 ετών, με το αυτοβιογραφικό -ήδη- μυθιστόρημα του “Περιπλανήσεις” (1895).
Η συμβολή του στην εξέλιξη της σουηδικής μυθιστοριογραφίας υπήρξε άκρως σημαντική και αποφασιστική. Έχοντας δημιουργικά αφομοιώσει τα διδάγματα του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, πολέμησε με πάθος και άσκησε οξεία κριτική όχι μόνον στον συντηριτισμό της εποχής του αλλά και στη συνακόλουθη ρητορική χρήση της γλώσσας, την πομπώδη έκφραση και τον καθωσπρεπισμό που συντηρεί.

Συγγραφέας: Söderberg Hjalmar
Μεταφραστής: Μέλμπεργκ Μαργαρίτα
Εκδότης: Νεφέλη
Έτος έκδοσης: 1996
ISBN: 960-211-247-6
Σελίδες: 162
Σχήμα: 19χ12
Κατηγορίες: Σουηδικά θεατρικά έργα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 4.61 €