Βγαίνω και τα φυλάς

Περιγραφή
«Είχαμε κάνει στο σκύλο και κανονική βάφτιση. Τον πήραμε μια μέρα να τον φροντίσουμε, να του κάνουμε εμείς το μπάνιό του και έγινε μια βάφτιση κανονική, με ψαλτάδες, παπά, νονό και νονά και μπομπονιέρες. Τα κορίτσια έφεραν ό,τι κουφέτο υπήρχε στο σπίτι, ανάψαμε τα λιβανιστήρια της νοσοκόμας της κυρα-Μαρίας, που τα άφηνε στην αυλή, πήραμε και το στρογγυλό ντεπόζιτο με τα δυο χερούλια, ίδια κολυμπήθρα, έβαλε στην κεφάλα του ο Παναής ένα μαύρο καπέλο, φόρεσε και μια μαύρη ρόμπα κι εντάξει ο «παπάς». – Βαφτίζεται ο δούλος του Θεού, Ντικόγιαννης!! – Έχετε χάρη βρε παλιόπαιδα, που σας ξέρει και κάθεται σαν βλάκας, ο καημένος ο σκύλος, αλλιώς θα σας έλεγα εγώ, μας έβαλε τις φωνές η κουτσομπόλα η κυρα-Λένη».
(απόσπασμα από το βιβλίο)
Ένα μωσαϊκό από κοινωνικές συμπεριφορές στις φτωχογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και αλλού, καταγράφει η Κούλα Καραμηνά-Πόθου στα είκοσι τέσσερα διηγήματα που συνθέτουν το βιβλίο της «Βγαίνω και τα φυλάς…» Ένας θίασος από ανθρώπινες φιγούρες του μικρόκοσμου της γειτονιάς, μαργαριτάρια στο στέμμα των παιδικών αναμνήσεων που λάμπουν για πάντα, χωρίς να ξεθωριάζουν από το πέρασμα του χρόνου. Ο Γιάμαλης, ο Γαρδούμπας, το παραγκί, ο Παναής, ο γκάλας, ο αυγουλάς, η κεντήστρα, ο κυρ-Πότης, ο νερουλάς, ο παπλωματάς, ο βασιλικός, η καμήλα, τα τραμ, η Ανδρούλα από την Άνδρο, ο Ρούλης, ο άου-βάου, ο χαρούμενος Χάρης, αποτελούν τα σημεία αναφοράς των ιστοριών που μας μεταφέρουν στα ανέμελα παιδικά χρόνια, σε μια Ελλάδα που πάσχιζε να σταθεί στα πελεκημένα από τον πόλεμο πόδια της. Η συγγραφέας ξαναζωντανεύει τους διαλόγους ανάμεσα στους γείτονες, ξανακάνει τις πρώτες της σκανδαλιές προσέχοντας με την άκρη του ματιού της μην τυχόν και γίνει «τσακωτή» απ’ την κουτσομπόλα γειτόνισσα, ξαναματώνει τα πόδια τρέχοντας στις αλάνες και τους δρόμους της γειτονιάς, θυμάται τα παραμύθια και τις ιστορίες που της ψιθύριζε η γιαγιά πριν αποκοιμηθεί. Οι παλιοί πραματευτάδες ξαναπερνούν απ’ τα στενά δρομάκια διαλαλώντας τα καλούδια τους, οι νοικοκυρές ξαναρχίζουν την πάστρα τους και τα σκολιαρόπαιδα συνεχίζουν ακάθεκτα τις σκανδαλιές τους. Ένας ολόκληρος κόσμος που «πνίγηκε» στις πολυκατοικίες, αφού πρόλαβε να σημαδέψει ολόκληρες γενιές, σκιαγραφείται ξανά από την επιδέξια γραφίδα της Κ. Καραμηνά-Πόθου, που ξεδιπλώνει την αφηγηματική της ικανότητα στις σελίδες ενός βιβλίου που γράφτηκε για να μας ταξιδέψει σε ένα παρελθόν που μοιάζει πλέον με όνειρο… Όσοι νοσταλγήσατε τις φωνές της μάνας σας να «μαζευτείτε» σπίτι, το γλυκό νανούρισμα της γιαγιάς, τις σχολικές παρέες, το χαρτζιλίκι της δεκάρας που εξαργυρωνόταν στη γειτονική ΕΒΓΑ και τα παιδικά όνειρα που έμειναν ανεκπλήρωτα, αναζητήστε σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στις εκδόσεις «Εντός», τη συλλογή διηγημάτων της Κούλας Καραμηνά-Πόθου «Βγαίνω και τα φυλάς».Η Κούλα Καραμηνά – Πόθου γεννήθηκε το Νοέμβρη του 1953 στην Αθήνα από γονείς Σαμιώτες. Στο χώρο της λογοτεχνίας εμφανίστηκε το 1982 με δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εφημερίδες. Εργάστηκε σαν γραμματέας, δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών σε Ρ/Σ Αθήνα και Σάμου. Βιβλία της: «Στιγμές Αποκάλυψης», «Προεκτάσεις» (ποίηση), «Εν Μυτιληνιοίς τη…» (λαογραφικό). Τιμητικές διακρίσεις: Α΄ βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί για τα «Τραγούδια στη φίλη μου Αϊσέ», δυο πρώτα βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς ποίησης, έπαινοι από το Φιλολογικό Συλ. Παρνασσός για τις ποιητικές συλλογές «Ημέρα Πρώτη», «Νεάρχου Απόπλους».
Είναι τακτική συνεργάτης της εφημερίδας της Σάμου «Χαραυγή». Ασχολείται και με τη ζωγραφική κι έχει εκθέσει έργα της σε Πνευματικά Κέντρα της Αττικής και σε Δήμους της Σάμου.
Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Ζεί μόνιμα στη Σάμο από το 1984 και συμμετέχει ενεργά σε πολιτιστικούς και γυναικείους συλλόγους, κίνημα Ειρήνης κλπ.

Συγγραφέας : Καραμηνά – Πόθου Κούλα
Εκδότης : Εντός
Έτος έκδοσης : 2001
ISBN : 960-8229-00-6
Σελίδες : 156
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ελληνική
Σειρές : Για Παιδιά και για Νέους

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.14 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.