Βίος και πολιτεία του Διονύσιο εκ Φουρνά

Περιγραφή
Ο «Βίος και πολιτεία του Διονυσίου εκ Φουρνά» είναι ένα μυθιστόρημα έρευνας, που εξετάζει πώς έζησε και πώς σκεφτόταν ένας σημαδιακός καλλιτέχνης του τέλους του 17ου και των αρχών του 18ου αι. Το πώς περνούσε άνετα από τον ρεαλισμό στην παραίσθηση, χωρίς να μπερδεύεται από το παράλογο, χάρις σε ένα στέρεο αίσθημα αυτοσυντήρησης, που το διδάχτηκε στα παιδικά του χρόνια από σοφούς αγράμματους ενήλικες. Το πώς έμαθε να χειρίζεται τα σχήματα, τα χρώματα και τις ιδέες, μιαν εποχή που τα σχολεία ήταν σπάνια. Το πώς εφεύρε την έγχρωμη φωτογραφία, την εποχή που οι επιστήμες δεν είχαν διαχωριστεί ακόμα, που η φυσική και η χημεία μπλέκονταν με την αλχημεία, τη μαγεία και τη φαρμακευτική, που η μουσική και η ποίηση μπερδεύονταν με την ιστορία και το δίκαιο. Το πώς συνειδητοποίησε ότι ο καλλιτέχνης είναι ο κατασκευαστής των κοινωνικών προτύπων, αυτός που βρίσκει τα όρια του ιερού και του χυδαίου, που δίνει σχήμα και πρόσωπο στα άυλα, στα ονειρικά, στα ανεξήγητα, στα ανομολόγητα.Ο Ε. Ζάχος-Παπαζαχαρίου γεννήθηκε στην Αθήνα από πόντιους πρόσφυγες της ανταλλαγής του 1923. Μαθητής του Σίμωνα Καρά στα χρόνια 1952-1958 σπούδασε στο Παρίσι εθνολογία, εθνομουσικολογία, ανατολικές και βαλκανικές γλώσσες και πολιτισμούς. Διδάκτωρ της συγκριτικής φιλολογίας της Σορβώνης το 1968, εξέδωσε τα βιβλία «La poesie populaire des Grecs» (1966), » Albanie » (1971), Babel Balkanique. Histoire politigue des alphabets utilisies dans les Balkans » (1975). Στην Ελλάδα εξέδωσε τα βιβλία, «Η Πιάτσα» (1980), «Το Λεξικό της Πιάτσας» (1981, β΄ έκδ. «Λεξικό της Ελληνικής Αργκό», 1999), «Ο άλλος Θεόφιλος» (1998), «Είμαστε Πόντιοι» (1984), «Ο ξένος της Νέας Κερασούντας» (1984), «Γλώσσες Αλφάβητα και εθνική ιδεολογία στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια» (2000), «Ανατολή Ανατολών» (2005), «Ο Μάρκος και η λαϊκότητα» (2005), «Η λαϊκότητα στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο» (2010).
Ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, το θέατρο, την τηλεόραση, το τραγούδι, ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης, στιχουργός και συνθέτης. Δίδαξε κατά καιρούς στα Πανεπιστήμια Θράκης, Θεσσαλίας, Μακεδονίας, εθνογραφία, κοινωνική ανθρωπολογία, βαλκανολογία.

Συγγραφέας : Ζάχος – Παπαζαχαρίου Ευάγγελος Α.
Εκδότης : Φαρφουλάς
Έτος έκδοσης : 2015
ISBN : 960-9441-70-Χ
Σελίδες : 328
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Νεοελληνική πεζογραφία – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.40 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.