Αφήγηση των ήχων

Περιγραφή
Την αφορμή να γραφτούν τα κείμενα που περιέχονται στο πρώτο μέρος του βιβλίου αυτού μου την έδωσαν «Τα Νέα» και ο εκλεκτός τότε διευθυντής τους, Λέων Καραπαναγιώτης. Όμως μαζί με αυτά υπάρχουν και άλλα, που γράφτηκαν για διαφορετικούς λόγους και σε άλλες εφημερίδες. Φυσικά δεν ορίζουν, αλλά εικονογραφούν κατά ένα τρόπο τον καλλιτεχνικό μου χαρακτήρα και τη συμπεριφορά μου απέναντι στα γεγονότα. Φωτίζουν πλευρές και πτυχές μίας και πλέον δεκαετίας γεμάτης αντιφάσεις, ανακολουθίες, συγχύσεις και προβληματισμούς.
Ο καλός συνθέτης οργανώνει το υλικό του υπακούοντας σε κανόνες που από αιώνες του έχει κληρονομήσει η Τέχνη του, και φυσικό είναι να αντιστρατεύσει κάθε αταξία μέσα και έξω από αυτήν. Άρα είναι κατανοητό, νομίζω, το ενδιαφέρον μου να ασχολούμαι με θέματα και περιστατικά πέραν της μουσικής, που απηχούν και διαγράφουν τις σχέσεις των ανθρώπων.
Στο δεύτερο και στο τρίτο μέρος του βιβλίου η προσοχή εστιάζεται αποκλειστικά στη μουσική μου. Μου έκαναν την τιμή να πουν τη γνώμη τους σημαντικοί άνθρωποι, που ανήκουν στην υψηλή πνευματική περιοχή, και στη συνέχεια διατυπώνουν σχόλια και κρίσεις διαλεχτοί και έγκριτοι δημοσιογράφοι. Είναι ένα ευπρόσδεκτο χάδι, ώστε να αντέξει κανείς σε μια στενόχωρη και μοναχική περιπέτεια.Ο Ηλίας Ανδριόπουλος (1950) γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό, το Λαντζόι, δίπλα στην Αρχαία Ολυμπία. Εκεί πέρασε τα παιδικά και τα μαθητικά του χρόνια. Τις μουσικές σπουδές του τις ξεκίνησε και τις ολοκλήρωσε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Δάσκαλοί του, η Ελένη Γαϊδεμβέργερ, ο Μιλτιάδης Κουτούκος, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος. Βήμα για την καθιέρωσή του αποτέλεσαν οι τρεις συναυλίες που έδωσε ως νέος συνθέτης, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών τον Αύγουστο του 1978, στο Θέατρο Λυκαβηττού. Από τότε τη μουσική του διαδρομή αποτυπώνουν 17 δίσκοι-Cd, μεταξύ των οποίων τα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», οι «Ξένες πόρτες», τα «Λαϊκά προάστια», οι «Προσανατολισμοί», οι «Αργοναύτες», οι «Ωδές», μελοποιήσεις ποιημάτων του Μίκη Θεοδωράκη, του Διονύση Καρατζά και άλλα. Ανέκδοτα έργα του, η συμφωνιέτα «Ανταύγειες», η «Μουσική για σαντούρι και ορχήστρα», η σονάτα «Ελληνικό καλοκαίρι», τα «Επιθαλάμια». Εξαιρετικές και φημισμένες ορχήστρες έχουν παρουσιάσει το έργο του, όπως η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Suisse Romande της Γενεύης, η English Players του Λονδίνου, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ), κλπ. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (1994-1997) και καλλιτεχνικός διευθυντής στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας (1997-1998), μέσω του οποίου παρουσίασε πρωτότυπες και μοναδικές εκδηλώσεις.

Συγγραφέας : Ανδριόπουλος Ηλίας
Εκδότης : Κέδρος
Έτος έκδοσης : 2006
ISBN : 960-04-2892-1
Σελίδες : 240
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Μουσική – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις, Αρθρογραφία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.31 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.