Αυγούστα Ελένη

Περιγραφή
Μια γυναίκα, με το όνομα Φλαβία Ιουλία Ελένη, γεννιέται σε μια ανατολική επαρχία της τότε Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γύρω στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. Το όνομά της, Ελένη, προέρχεται από την ελληνική λέξη Ήλιος, που σημαίνει γιος του φωτός.
Στο λόφο του μαρτυρίου του Ιησού, τον Γολγοθά, η Ελένη και ο πατριάρχης Μακάριος έχτισαν το Ναό της Αναστάσεως, μετά την εύρεση εκεί του Τιμίου Σταυρού.
Ένας Εβραίος, ονόματι Ιούδας (Άγιος Κυριάκος), πρότεινε να καθαριστεί το μέρος από τα απορρίμματα που είχαν συσσωρευτεί στο λόφο και στα σπήλαια της περιοχής εδώ και τρεις αιώνες.
Η Ελένη διέταξε να ξεκινήσουν ανασκαφές, πεπεισμένη ότι ο ναός της Αφροδίτης, που χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό, είχε φτιαχτεί με σκοπό να απομακρυνθούν οι χριστιανοί από τον τόπο λατρείας τους και να παραιτηθούν από την προσπάθεια αναζήτησης του τάφου του Κυρίου. Ο Ιούδας είχε απόλυτη πεποίθηση ότι θα έβρισκαν το σταυρό κοντά στη σπηλιά όπου είχε τοποθετηθεί το σώμα του Ιησού, στηριζόμενος στο έθιμο να θάβουν τους νεκρούς μαζί με τα όπλα θανάτωσής τους.
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, βρέθηκαν τρεις σταυροί σε μια σπηλιά, μαζί με τα καρφιά, καθώς και η επιγραφή “Βασιλεύς των Ιουδαίων”. Για να αποφανθούν ποιος ήταν ο σταυρός του Ιησού, έφεραν μια ετοιμοθάνατη λεπρή γυναίκα και την έβαλαν να αγγίζει κάθε μέρα από ένα σταυρό. Τη μέρα που τα σημάδια της αρρώστιας της εξαφανίστηκαν, μεμιάς κατάλαβαν ποιος ήταν ο Αληθινός Σταυρός.Ο Ολλανδός Ίβο Κνότνερους εμπνεύστηκε τη συγγραφή του ιστορικού μυθιστορήματος “Αυγούστα Ελένη” κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ναό του Παναγίου Τάφου, στα Ιεροσόλυμα.Στην ενδελεχή έρευνά του, βασικές πηγές του υπήρξαν οι ιστορικές αναφορές από κείμενα εκκλησιαστικά και μη. Κυριότερη πηγή του, όμως, ήταν οι ίδιοι οι ιστορικοί τόποι· πολλά από τα μέρη στα οποία έζησε η Ελένη και πολλά από τα κτίρια που συνδέθηκαν με το όνομά της, τα οποία υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Επισκέφθηκε κατ’ επανάληψη τους τόπους αυτούς, κατορθώνοντας έτσι να αποκομίσει μια κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη εικόνα του βίου της.

Συγγραφέας: Knottnerus Ivo
Μεταφραστής: Παππά Μαρία
Εκδότης: Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-14-1920-9
Σελίδες: 295
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Ολλανδική πεζογραφία – Μυθιστόρημα, Ιστορικό μυθιστόρημα
Σειρές: Ξένη Λογοτεχνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.25 €