Αστυνομία

Περιγραφή
Το έργο “Αστυνομία – Έλεγχος του εγκλήματος και ανθρώπινα δικαιώματα” εξετάζει τη λειτουργία της αστυνομίας, της αστυνόμευσης και του αστυνομικού συστήματος στην πράξη.
Συγκεκριμένα, η παρούσα έκδοση επιχειρεί να προσεγγίσει τους όρους και τις συνθήκες με βάση τις οποίες ρυθμίζεται και οργανώνεται η αστυνόμευση και να συσχετίσει αυτές τις παραμέτρους με τις παραβιάσεις ή την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του αστυνομικού έργου.
Η αύξηση και κυρίως οι ποιοτικές μεταβολές της εγκληματικότητας, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοινωνικό περιβάλλον από την άποψη της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας τάξης που στο πλαίσιό του ο λόγος για τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκει στην πραγματικότητα ελάχιστη απήχηση.
Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα ζητήματα δημιουργούν η εγκληματικότητα που συνδέεται με το φόβο του εγκλήματος, η διάχυτη εγκληματικότητα του δρόμου, το μεταναστευτικό ζήτημα και τα εγκλήματα ρατσιστικού μίσους, όπως και η αύξουσα συχνότητα των συγκρούσεων πολιτών με την αστυνομία, οι εκτεταμένες φθορές και οι καταστροφές καταστημάτων αλλά και η αύξουσα εξάπλωση του οργανωμένου εγκλήματος σε συνδυασμό με την κρίση του πολιτικού συστήματος.
Η προσπάθεια να εξετασθούν αυτά τα ζητήματα παραπέμπει στην προσέγγιση μιας σειράς ζητημάτων τα οποία πραγματεύεται το παρόν βιβλίο “Αστυνομία – Έλεγχος του εγκλήματος και ανθρώπινα δικαιώματα”.
Ειδικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται η προβληματική περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτή εντάσσεται στο πεδίο της Εγκληματολογίας και συγκεκριμένα, η συστημική διάσταση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται το θεσμικό πλαίσιο προστασίας (Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ) αλλά και το περιεχόμενο ορισμένων βασικών διατάξεων της ΕΣΔΑ που αφορούν κατά κανόνα τη δράση της αστυνομίας.
Τα πρότυπα αστυνόμευσης (κοινοτική αστυνόμευση, problem oriented policing, Intelligence-led policing, third party policing, Hot-spot policing) εξετάζονται στο τρίτο κεφάλαιο του έργου, ενώ το σύστημα οργάνωσης της αστυνομίας και της αστυνόμευσης στην Ελλάδα (αστυνομία τάξης, αστυνομία ασφάλειας, αστυνομικός της γειτονιάς, σκοποί τροχαίας κίνησης, υπηρεσίες φρούρησης, πειθαρχικός έλεγχος) στο τέταρτο κεφάλαιο. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης, στην πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος (αστυνομικές έρευνες, ανήλικοι, παράσταση στο δικαστήριο, απαγόρευση συναθροίσεων, χρήση όπλων, διαφθορά κ.λπ.).
Το έργο ολοκληρώνεται με την εξέταση του προβλήματος της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία, εστιάζοντας σε εκείνες τις περιπτώσεις που αφορούν στην άσκηση βίας και ελέγχου από την αστυνομία κατά τη διάρκεια δημόσιων συναθροίσεων, κράτησης στα αστυνομικά κρατητήρια, προσαγωγής ή σύλληψης υπόπτων, κακομεταχείρισης Ρομά, με την παράθεση και σχετικής νομολογίας του ΕΔΔΑ.
Συμπληρώνεται με Παράρτημα νομοθεσίας (Κώδικας Δεοντολογίας του Αστυνομικού, Νομοθετικό Διάταγμα περί δημοσίων συναθροίσεων, Συνθήκη Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΕΣΔΑ, Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ.ά), βιβλιογραφία και αλφαβητικό ευρετήριο.Η Σ. Βιδάλη είναι λέκτορας εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ έχει την ευθύνη λειτουργίας και τον συντονισμό του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών του Τμήματος Νομικής του ιδίου Πανεπιστημίου από το 1995. Είναι μέλος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών, της Συντονιστικής Ομάδας των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Εγκληματικότητας και μέλος της συντακτικής επιτροπής του Περιοδικού “Χρονικά του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών του Δ.Π.Θ.”. Έχει δημοσιεύσει μονογραφία σχετικά με την τρομοκρατία στην Ιταλία και άρθρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικά με τη νεανική εγκληματικότητα, τη διαφθορά, την τρομοκρατία, την Αστυνομία και την Αντεγκληματική Πολιτική.

Συγγραφέας: Βιδάλη Σοφία
Εκδότης: Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 960-562-045-6
Σελίδες: 392
Κατηγορίες: Εγκληματολογία, Αστυνομία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 36.00 €