Αστερίσκοι

Περιγραφή
Χωρίς τους «Αστερίσκους», ο τόπος θα ήταν ένα τέλμα.
Γιώργος Ιωάννου.
Ο αξέχαστος Γιώργος Ιωάννου είχε αφιερώσει ένα από τα τελευταία του βιβλία, τα «Κοιτάσματα», στον Κώστα Νίτσο, το «Ιερόν τέρας του Τύπου». Στο «Φυλλάδιό» του (τεύχος 5-6/1982, σσ. 79-80) επανέρχεται κι αφιερώνει έναν ολόκληρο «Θύσανο» στο περιοδικό «Θέατρο» και ιδιαίτερα στους «Αστερίσκους». Γράφει:
Νιώθω επιτακτικά την ανάγκη να μιλήσω για ορισμένα καλά περιοδικά. Θέλω να κάμνω λόγο γι’ αυτές τις προσπάθειες, ώστε να τις προσέχουν όσο το δυνατό πιο πολλοί. Κι έτσι αρχίζω από το περιοδικό «Θέατρο» του Κώστα Νίτσου. Θα πω δυο λόγια μόνο για τους «Αστερίσκους», που είναι σημειώματα και εκφράζουν τη γνώμη του ίδιου του εκδότη. Οι «Αστερίσκοι» είναι το πρότυπο και των «Θυσάνων» των πολλών άλλων παρόμοιων στηλών, που εμφανίζονται πια στα περιοδικά. Μιλώ για το πνεύμα που τους διατρέχει. Το πνεύμα της ευθύτηττας, της τιμιότητας και της τόλμης. Ό,τι χρειάζεται δηλαδή για να αποχτάς εχθρούς και να κόβεις την κυκλοφορία σου. Και όμως, χωρίς κάτι τέτοιους «Αστερίσκους», ο τόπος θα ήταν ένα τέλμα.Ο Κώστας Νίτσος είναι μάχιμος δημοσιογράφος. Περισσότερο από μισόν αιώνα δίδαξε και άσκησε δημοσιογραφία υψηλού φρονήματος, ευθύνης και ήθους -είδος που σήμερα εκλείπει. Για πάρα πολλά χρόνια, ως αρχισυντάκτης και διευθυντής, δημιούργησε τη χρυσή εποχή των Νέων. Παράλληλα, δημιούργησε το «Θέατρο», ένα από τα πιο προοδευτικά και έγκυρα πολιτιστικά περιοδικά ΄σ’ όλο τον κόσμο. Έχει δημοσιεύσει αναρίθμητες μελέτες και άρθρα για κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και κυρίως για πολιτιστικά θέματα. Έχει εκδώσει, με δικό του σχολιασμό, τα «Θεατρικά Άπαντα» του Γιάννη Ρίτσου, έχει έτοιμα για έκδοση τα «Απαντα» του Αιμίλιου Βεάκη και σειρά δικών του βιβλίων. Δωριέας από καταγωγή, σπούδασε Νομικά και πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση.

Συγγραφέας : Νίτσος Κώστας
Εκδότης : Εκδόσεις Καστανιώτη
Έτος έκδοσης : 1996
ISBN : 960-03-1719-4
Σελίδες : 261
Τόμος : 1
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Θέατρο, Αρθρογραφία, Θέατρο – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις
Σειρές : Σκέψη Χρόνος και Δημιουργοί

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.46 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.