Ασαφής εικόνα

Περιγραφή
Μετά το βιβλίο του «Οι τελευταίοι διανοούμενοι», κυκλοφορεί στις «Νησίδες» και το πιο πρόσφατο βιβλίο του αμερικανού καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Θέμα του: η ουτοπία και το κακό όνομα που έχει αποκτήσει στην εποχή μας. Γιατί συνέβη αυτό; Πού οφείλεται; Πόσο βάσιμο είναι; Έχει οδηγήσει πράγματι η επιδίωξη της ουτοπίας στον ολοκληρωτισμό; Σ’ αυτά κατά βάσιν τα ερωτήματα επιχειρεί ν’ απαντήσει ο συγγραφέας.
Πολλοί συγγραφείς θεωρούν τους ουτοπικούς και όσους τους συμπαθούν αιθεροβάμονες ονειροπόλους στην καλύτερη περίπτωση και φονικούς ολοκληρωτικούς στη χειρότερη. Εν τούτοις, η ουτοπική σκέψη έχει αδικηθεί. Υπάρχουν δύο ειδών ουτοπισμοί. Ο σκιαγραφηματικός, που ορίζει «συνταγές για τις σοσιαλιστικές κουζίνες του μέλλοντος» (Καρλ Μαρξ), αλλά και ο εικονοκλαστικός, που τονίζει κυρίως τι δεν θέλουμε να έχει η μελλοντική κοινωνία.
Αυτή η δεύτερου είδους ουτοπική σκέψη είναι απαραίτητη σήμερα. Γιατί η αντιουτοπική νοοτροπία, που την έχουν επιβάλει στοχαστές με κύρος, καταδίκασε άδικα την ουτοπική σκέψη και προέτρεψε τους ανθρώπους να την βλέπουν με καχυποψία. Η εικονοκλαστική ουτοπική σκέψη, καταλήγει ο συγγραφέας, οφείλει σήμερα να ξαναζωντανέψει την υπνώττουσα πολιτική φαντασία της κοινωνίας και να υποδείξει νέες ιδέες για το μέλλον.
«Όπως όλα τα έργα του Τζάκομπυ, έτσι κι αυτό είναι μια επίκαιρη, παθιασμένη, θαρραλέα παρέμβαση κόντρα στο ρεύμα – πολύτιμο βιβλίο».
(The Nation)
«Στα τέσσερα καλογραμμένα και πολύ περιεκτικά κεφάλαια του βιβλίου του, ο Τζάκομπυ ερευνά μια πληθώρα ουτοπικών κινημάτων – για να κάνει τους αναγνώστες του να ονειρευτούν έναν καλύτερο κόσμο».
(Publishers Weekly)O Russell Jacoby γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1945. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ. Τα πρώτα του θεωρητικά κείμενα παρουσίασε γύρω στο 1971, στο αμερικανικό περιοδικό «Telos». Τα τελευταία χρόνια στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. Από τα έργα του αναφέρουμε: Social amnesia (1975) [Κοινωνική αμνησία, εκδ. Ύψιλον, μτφ. Γ. Σιούνας, Αθήνα 1983]· Dialectic of defeat [Διαλεκτική της ήττας]· The last intellectuals [Οι τελευταίοι διανοούμενοι].

Συγγραφέας : Jacoby Russell
Μεταφραστής : Τομανάς Βασίλης
Εκδότης : Νησίδες
Έτος έκδοσης : 2008
ISBN : 960-8263-76-Χ
Σελίδες : 159
Κατηγορίες : Κοινωνικές επιστήμες, Ουτοπίες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.05 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.