Αρχαίοι μύθοι και θρύλοι Κεφαλληνίας και Ιθάκης

Περιγραφή
Το μυθολογικό παρελθόν των δυο νησιών της δυτικής εσχατιάς του ελληνικού κόσμου, της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης, είναι πράγματι αξιοθαύμαστο. Είναι όμως δύσκολη η εξιχνίαση της νοητής γραμμής κάπου εκεί που τελειώνει ο μύθος κι αρχίζει η ιστορία. Η Κεφαλληνιακή Τετράπολη για παράδειγμα, ανήκει στους ιστορικούς χρόνους. Τα νομίσματά της όμως τη δένουν γερά με το χθες το μυθικό. Το ίδιο ισχύει και για τον μεγάλο βασιλιά των Κεφαλληνών Οδυσσέα, αλλά και για τόσα άλλα θέματα που τρεμοπαίζουν στη σμίξη μύθου-ιστορίας, που ενσωματώνονται στη γλώσσα, στη λογοτεχνία μας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πλούσιας κληρονομιάς μας, αυτής που έρχεται κάπου από το ακαθόριστο βάθος των μακρινών χρόνων.
Η έρευνα των μύθων, η κριτική σκέψη, η δύναμη της ετυμολογίας, η γνώση των τοπονυμίων και των ονομάτων των μυθολογικών προσώπων και ηρώων σε συνάρτηση με τα ανασκαφικά αποτελέσματα δίνουν νέες διαστάσεις σε αυτό που όλοι μας θεωρούμε μυθολογία. Με δυο λόγια, ντύνουν τη φανατασία και το υπερβατικό που μεταφερόταν διανθισμένο από στόματα και τόσων γενιών με ιστορικό μανδύα.Η Ευρυδίκη Λειβαδά-Ντούκα γεννήθηκε στο Αργοστόλι. Σπούδασε πληροφορική σε βρετανικό πανεπιστήμιο και μουσική στο Εθνικό Ωδείο. Εργάστηκε σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε τράπεζα, από όπου και παραιτήθηκε για να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη συγγραφή και τις εκδόσεις (εκδίδει από το 1998 την Πολιτιστική Επετηρίδα «Οδύσσεια»). Από τα μαθητικά της χρόνια ανέπτυξε πολιτιστικές δραστηριότητες: συμμετείχε στην ιδρυτική εκδοτική ομάδα του πολιτιστικού μαθητικού περιοδικού «Πνοή», έλαβε μέρος σε τρεις ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής -1978 και 1979 (Παλαιό Φάληρο), 2001 (Αργοστόλι)-, ενώ παράλληλα έδινε ρεσιτάλ πιάνου (Αθήνα, Κεφαλλονιά).
Έχει συγγράψει διάφορες ιστορικές μονογραφίες και μελέτες τοπικού ενδιαφέροντος, όπως: «Ντε Φούκα: Ο κεφαλλονίτης τυχοθήρας του 16ου αιώνα» Κεφαλλονιά 2002, «Ανεμομάχοι μύλοι Κεφαλλονιάς-Ιθάκης», Αθήνα 2001, «Κεφαλλονιά: Το κάστρο του Αη-Γιώργη», Αργοστόλι 2003, «Αργοστόλι: Η ιστορία της πόλης», Αργοστόλι 2000, «Παγκεφαλληνιακός Γυμναστικός Σύλλογος», Αργοστόλι 1999. Από τη δεκαετία του 1990 αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Συνεργάζεται με το περιοδικό «Εφοπλιστής» και με εκπομπές-ντοκιμαντέρ της ελληνικής τηλεόρασης.
Είναι Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου Αργοστολίου και μέλος στον Οργανισμό για τη Διαχείριση του Ελληνικού Λόγου (ΟΣΔΕΛ), στο Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων (ΙτΕΜ), στην Εταιρεία Προστασίας Φύσεως Κεφαλλονιάς-Ιθάκης (ΕΠΦΚΙ), στο Σύνδεσμο Ιστορικών Συγγραφέων Ελλάδος και ιδρυτικό μέλος στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Απόλλων Μουσηγέτης».

Συγγραφέας : Λειβαδά – Ντούκα Ευρυδίκη
Μεταφραστής : Κρεμμύδα Ουρανία
Επιμελητής : Λειβαδά – Ντούκα Ευρυδίκη
Εκδότης : Οδύσσεια
Έτος έκδοσης : 2005
ISBN :
Σελίδες : 94
Σχήμα : 21χ21
Κατηγορίες : Μυθολογία, Ελληνική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.78 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.