Αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή νεκρομαντεία

Περιγραφή
Το βιβλίο του D. Ogden ξεκινάει την ιστορία της νεκρομαντείας με την ιστόρηση και κριτική ανάλυση της πρώτης γνωστής νεκρομαντικής επίκλησης στη λογοτεχνία του Δυτικού κόσμου: εκείνης του Οδυσσέα, με τη βοήθεια της Κίρκης, στην Οδύσσεια. Εκεί, κάπου δώθε απ’ τον Ωκεανό (το μέρος δεν ονομάζεται), “μεταξύ ζωής και θανάτου” ο ομηρικός ήρωας συναντιέται με τον Τειρεσία, το φημισμένο προφήτη του αρχαίου κόσμου. Έτσι ξεκινάει μια παράδοση που έδωσε τα “τέσσερα μεγάλα” νεκρομαντεία, αρκετά δευτερεύοντα ή ηρωομαντεία και ως και πλανόδιους νεκρομάντεις.
Εκείνο που πραγματικά εκπλήσσει τον αναγνώστη αυτού του βιβλίου είναι το εύρος και το βάθος γνώσεων του συγγραφέα γύρω από το θέμα του, από το ένα μέρος. Από το άλλο είναι ο τρόπος με τον οποίο κάνει την κριτική του ανάλυση στα νεκρομαντικά κείμενα συγκερασμένη με την παράθεση πλήθους πρωτόγνωρων ιστοριών τρόμου και παραδοξολογίας. Τα δύο αυτά στοιχεία, του αφηγηματικού λόγου και της κριτικής σκέψης, κρατάνε αδιάπτωτο το ενδιαφέρον όχι μόνο του ειδικού αλλά και του απλού αναγνώστη, δίνοντας στο βιβλίο μια νέα διάσταση.
Αλλά το βιβλίο του Ogden πηγαίνει βαθύτερα και πέρα από την αφήγηση και την κριτική προσέγγιση των νεκρομαντικών ιστοριών που το αποτελούν. Σε μία ακόμα διάσταση, το ουσιαστικό αντικείμενό του είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και ο ψυχισμός του. Αυτόν τράβηξαν πάντα οι μεταφυσικοί κόσμοι που δημιούργησε ο ίδιος για τη μεταθανάτια διάστασή του, τοποθετώντας τους “επάνω” ή “κάτω”. Κόσμοι και καταστάσεις της φαντασίας και του νου, αλλά για τους πιστούς αληθινοί, που ξεκίνησαν στην αρχαιότητα με το πλήθος των φωτισμένων συγγραφέων της που τους διέσωσαν για εμάς.

Συγγραφέας: Ogden Daniel
Μεταφραστής: Καππάτος Ρήγας
Εκδότης: Εκάτη
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-408-136-5
Σελίδες: 384
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Λατινική γραμματεία – Ερμηνεία και κριτική, Ελληνική γραμματεία, Αρχαία – Ερμηνεία και κριτική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 19.71 €