ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ

Περιγραφή

– Διογένης Λαέρτιος. Ο βιογράφος όλων των φιλοσόφων, συγκρίνοντας τον Αριστοτέλη με τους άλλους γράφει: <<Έγραψε πάμπολλα βιβλία για τα οποία λόγω της υπεροχής του ανδρός σ' όλα τα θέματα θεώρησα χρέος μου να καταρτίσω πλήρη πίνακα>>. – Λεξ. Κοινωνικών Επιστημών (1958) <<Η φιλοσοφική και επιστημονική διδασκαλία του Αριστοτέλη αποτελεί το κορύφωμα της αρχαίας σκέψης και έρευνας, γιατί, δεν είναι μονάχα ένας εκλεκτικός συνδυασμός και μια πρωτότυπη συστηματοποίηση των διδασκαλιών που είχαν δημιουργηθεί πριν απ' αυτόν, αλλά κυρίως, γιατί προσπαθεί να δώσει και δίνει πολλές φορές, δημιουργικές λύσεις στα προβλήματα που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη εξέλιξη του στοχασμού>>. – Κων. Μέρμηγκας (<<Ιστορία των Επιστημών>>): <<Ο γίγας της νοητικής ερεύνης εκαλλιέργησεν εντατικώς εκάστην επιστήμην και την επιστήμην των επιστημών, δηλ. την φιλοσοφίαν>>. <<Το πνεύμα του Αριστοτέλους ησχολήθη εις παν είδος επιστητού>>. – Κων. Δ. Γεωργούλης (<<Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν ΗΛΙΟΣ>>): <<Η καταθλιπτική επί των συγχρόνων και μεταγενεστέρων πνευματική υπεροχή του φιλοσόφου, επόμενον ήτο να κινήσει τον φθόνον όλων εκείνων, οίτινες συνησθάνοντο εαυτούς μηδενιζομένους προ της ανωτερότητάς του>>. Ο Διογένης Λαέρτιος υπολόγισε ότι ο Αριστοτέλης έγραψε 323 βιβλία για 155 θέματα. Άλλοι υπολογίζουν τα βιβλία του σε 400 και πάνω. Δυστυχώς, τα διασωθέντα έργα ανέρχονται σε 257.

O Ιωάννης Κ. Χολέβας γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 28.9.1924. Από μικρός έδειχνε αγάπη στα γράμματα και στη μουσική. Άρχισε μαθήματα πιάνου από 5 ετών. Απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον είλκυσε η δημοσιογραφία και στα 14 του έγραφε αθλητικά στην “Απογευματινή” της Θεσσαλονίκης και αργότερα είχε την αθλητική ειδησεογραφία στην εφημερίδα “Νέα Αλήθεια”.
Στα 19 του έγινε Πρόεδρος του Διαπλασιακού Συλλόγου Θεσσαλονίκης η “Χαραυγή”. Επίσης, διηύθυνε την Χορωδία Αγίας Τριάδος της πόλης. Στα 20 του έγινε Πρόεδρος του Μουσικογυμναστικού Συλλόγου Αποφοίτων Ορφανοτροφείου Παπάφη ο “Μελιτεύς”. Συγχρόνως ασχολείται με το Θέατρο ως συγγραφεύς και συνθέτης, από το 1945 έγινε μέλος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων και Συνθετών. Τον ίδιο χρόνο γίνεται μέλος της Καλλιτεχνικής Συντροφιάς Θεσσαλονίκης. Στο τέλος του 1945 γίνεται Πρόεδρος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (Γεωργίου Παπανδρέου) για την Βόρεια Ελλάδα.
Στα χρόνια 1946-1949 υπηρέτησε στο στρατό (ΧΙ Μεραρχία) με το βαθμό του δεκανέα.
Το 1950 παίρνει το πτυχίο της Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επισημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τον βαθμό “λίαν καλώς”. Τον ίδιο χρόνο γίνεται μέλος της Ο.Ε. Κων. Χολέβας και υιός “Κυλινδρόμυλος Άτλας”.
Το 1951 εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Πειραματικού Σχολείου Π. Θ. και οργανώνει την ορχήστρα του. Τον ίδιο χρόνο εκλέγεται και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κίνησης Νέων Θεσσαλονίκης.
Το 1954 γίνεται Διευθυντής της Ο.Ε. Ιωάννης Κ. Χολέβας και Σία “Πρότυποι Ορυζόμυλοι Αγίου Δημητρίου”.
Στα χρόνια 1955-1958 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορ. Ελλάδας και εκπροσωπεί το ΕΒΕΘ στο Συνέδριο της Αλεξανδρούπολης (Οκτ. 1957) με εισήγησή του “Η Ελληνική Βιομηχανία και τα προβλήματά της”.
Το 1957 (33 ετών) αναλαμβάνει την διδασκαλία του μαθήματος “Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων” στην Ανωτέρα (και κατόπιν Ανωτάτη) Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης.
Στα ίδια χρόνια γίνεται 1) Γεν. Γραμματέας του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης, 2) Μέλος του Δευτεροβάθμιου Διαιτητικού Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών, 3) Μέλος της επιτροπής Ανεγέρσεως Διδακτηρίων Βορείου Ελλάδος και 4) Μέλος του Δ.Σ. του Πατριωτικού Ιδρύματος Κοινωνικής Προστασίας (ΠΙΚΠΑ).
Το 1959 εκλέγεται Πρόεδρος του Ενιαίου Α.Σ. “Άρης” Θεσσαλονίκης.
Το 1960 η Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών τον εκλέγει με άριστα, παμψηφεί διδάκτορα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.
Το Νοέμβριο του 1961 ο Κων. Καραμανλής τον επιλέγει ως Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος και Αναπληρωτή του Υ.Β.Ε. Εκεί δεχόταν κάθε μέρα από τις 11πμ. μέχρι τις 4μ.μ. ελεύθερα όλους τους πολίτες που είχαν κάποιο πρόβλημα.
Στις 22.5.63 συνέβη το θλιβερό συμβάν της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη (για την οποία κανείς δεν είχε συμφέρον να συμβεί) με την οποία δεν είχε και δεν ήταν δυνατό να έχει καμία σχέση. Η Δικαιοσύνη δεν βρήκε κανένα στοιχείο σε βάρος του και δεν ασχολήθηκε μαζί του. Άλλωστε είναι γνωστή η θέση της ότι “κανένα πολιτικό πρόσωπο είχε ανάμιξη”.
Εκπρόσωποι του ΚΚΕ με επικεφαλής τον αείμνηστο Εφραιμίδη, την ημέρα της αποχώρησής του από το Υπουργείο, τον επισκέφθηκαν και τον ευχαρίστησαν για τη στάση του, γιατί στην 18μηνη θητεία του δεχόταν και εξυπηρετούσε τους πάντες.
Το 1963 η Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ τον ανακήρυξε παμψηφεί Υφηγητή της.
Το 1964 ανέλαβε καθήκοντα Οικονομικού Συμβούλου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος.
Το 1966 ο Σύλλογος των Καθηγητών της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής τον εξέλεξε παμψηφεί Τακτικό Καθηγητή στην έδρα της Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Το 1968, στο πλαίσιο της αντίληψης του αειμνήστου Υπουργού και Ακαδημαϊκού Κων/νου Τσάτσου ότι θα έπρεπε να δεχθούν κυβερνητικές θέσεις στελέχη της ΕΡΕ για να βοηθήσουν την κατάσταση λόγω απειρίας των στρατιωτικών δύο καθηγητές, ο Λουκάς Πάτρας και ο Ιωάννης Χολέβας δέχθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τόπο.
Ο Ιωάννης Χολέβας ανέλαβε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας όπου επέτυχε, πολλά πλοία

Συγγραφέας: Χολέβας Ιωάννης Κ. 1924-
Εκδότης: Πελασγός
Έτος έκδοσης: 2016
ISBN: 978-960-522-425-7
Σελίδες: 187
Σχήμα: 14×21
Κατηγορίες: Αριστοτελική φιλοσοφία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.90 €