Αριστοτέλης και Erman McMullin

Περιγραφή
Η σκέψη του Αριστοτέλη μάς ενδιαφέρει σήμερα, επειδή είναι γόνιμη, πλούσια σε νοήματα, ανοιχτή σε συνεχή διάλογο με τον σύγχρονο φιλοσοφικό προβληματισμό και την επιστημονική σκέψη. Το βιβλίο αυτό παρακολουθεί ιδέες και έννοιες της αριστοτελικής φιλοσοφίας που γονιμοποιούν τα επιχειρήματα του Ernan McMullin- ενός σύγχρονου φιλοσόφου της επιστήμης, μαθητή του Erwin Schrodinger-στην προσπάθειά του να θεμελιώσει μια ρεαλιστική εικόνα για την επιστήμη και τον κόσμο.
Το κεντρικό νήμα που διαπερνά τη μελέτη αυτή είναι η απαγωγή, ένας υποθετικός-δυναμικός τρόπος του σκέπτεσθαι, που εισάγεται από τον Αριστοτέλη και καλλιεργείται από τον Ernan McMullin ως το είδος του συμπερασμού που μπορεί να μας μεταφέρει πίσω και πέρα από το υλικό της αισθητηριακής εποπτείας, στην ανακάλυψη δυνάμεων και δομών της μικροφυσικής και μακροφυσικής κλίμακας.
Στη βάση αυτής της δυναμικής και γνωσιακά αισιόδοξης αντίληψης για την πραγματικότητα, ο αναγνώστης εισάγεται σε μια συζήτηση για την επιστημονική εξήγηση, την απαγωγή, την επαγωγή, τον νου και τη φαντασία, ιδέες του Αριστοτέλη που βλασταίνουν και καρποφορούν στον στοχασμό του Ernan McMullin.Ο Χρήστος Πεχλιβανίδης έλαβε το διδακτορικό του στη φιλοσοφία της επιστήμης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 2010. Διδάσκει ως ειδικός επιστήμονας στον Τομέα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και στο ACT/Anatolia Collegee, Division of Humanities and Social Studies. Είναι επίσης επιστημονικός συνεργάτης του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» του Α.Π.Θ. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «ΘΑΛΗΣ» εκπονεί τη διδακτορική του έρευνα στον Αριστοτέλη και σε σύγχρονα θέματα φιλοσοφίας της επιστήμης.

Συγγραφέας : Πεχλιβανίδης Χρήστος Α.
Εκδότης : Ζήτη
Έτος έκδοσης : 2013
ISBN : 960-456-374-2
Σελίδες : 303
Σχήμα : 21χ15
Κατηγορίες : Αριστοτελική φιλοσοφία – Ερμηνεία και κριτική, Επιστήμη – Φιλοσοφία και θεωρία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 15.14 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.