Αριστοτέλης: Έργα

Περιγραφή

Το αρχαίο κείμενο της παρούσας έκδοσης είναι το κείμενο του Ross στη στερεότυπη έκδοση της Οξφόρδης του 1936. Όπου επέλεξα διαφορετική γραφή, επιστρέφοντας κατά κανόνα σε γραφές των χειρογράφων, αιτιολογώ την επιλογή μου στις υποσημειώσεις. Περιορίστηκα στην ερμηνεία του κειμένου, ακολουθώντας τις προδιαγραφές της όλης σειράς, και απέφυγα να μεταφέρω στις σημειώσεις τη σύγχρονη συζήτηση επάνω στο δαιδαλώδες κείμενο του Αριστοτέλη. Σταθερή πολύτιμη βοήθεια μου έδωσαν τα σχόλια του Σιμπλίκιου, αλλά και οι σύγχρονες σχολιασμένες εκδόσεις του Ross και του Pellegrin. Είχα τη μοναδική τύχη να μπορώ να συζητήσω διεξοδικά εκτεταμένα τμήματα των Φυσικών (το 1ο και το 6ο βιβλίο, την πραγματεία περί χρόνου) σε έναν στενό κύκλο φίλων, συναδέλφων και ομοϊδεατών. Ο Πάνος Δήμας, ο Σπύρος Ράγκος και ο Στασινός Σταυριανέας θα βρουν πολλές από τις ιδέες τους στις σελίδες που ακολουθούν. Χωρίς τη δική τους συμβολή η ερμηνεία μου σε πολλά σημεία του κειμένου θα ήταν διαφορετική. Μεταφρασμένα χωρία των Φυσικών παρουσιάστηκαν, συζητήθηκαν και βελτιώθηκαν στο διαρκές μεταφραστικό σεμινάριο, που διευθύνουμε αισίως εδώ και επτά χρόνια με τον Παντελή Μπασάκο και τον Μάκη Κουζέλη. Ευχαριστώ την Αρετή Μπουκάλα, που με την επιμονή και τη φροντίδα της με γλίτωσε από πολλές κακοτοπιές, και την Πόλα Καπόλα για τις άπειρες καλοκαιρινές ώρες που αφιέρωσε στο κείμενό μου.

Ο Αριστοτέλης ένας απο τους μεγαλύτερους Έλληνες φιλοσόφους, ερευνητές και διανοητές, γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής απ’ το γιατρό Νικόμαχο και τη Φαιστίδα το 385 π.Χ. Ακολούθησε το χρησμό του Μαντείου των Δελφών -του Πυθοί θεού χρήσαντος αυτώ φιλοσοφείν Αθήνησι- σπούδασε φιλοσοφία υπό τον Πλάτωνα στην Αθήνα και δίδαξε στην Ακαδημία (367 – 384 π.Χ.). Το 348 π.Χ., μετά το θάνατο του Πλάτωνα, πήγε μαζί με τον Ξενοκράτη στον Άσσο της Μικράς Ασίας και δίδαξε φιλολσοφία και επιστημονικά μαθήματα σε ευρύ κύκλο ακροατών. Το 345 π.Χ. ίσως ύστερα από πρόσκληση του Θεοφράστου, εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη και έμεινε εκεί διδάσκων μέχρι το 342 π.Χ., που ο Φίλιππος του ανέθεσε τη διαπαιδαγώγηση του δεκατριετούς τότε Αλεξάνδρου.
Το 336 π.Χ., μετά το θάνατο του Φιλίππου, επανήλθε στην Αθήνα και το 335 π.Χ., ίδρυσε μεταξύ Λυκαβηττού και Ιλισσού το “Λύκειο” που εκλήθη και “περίπατος” λόγω των πολλών στοών του Μεγάρου. Το 323 π.Χ., μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, απεσύρθη στην Χαλκίδα, την πατρίδα της μητέρας του, όπου και πέθανε από στομαχικό νόσημα το 322 π.Χ. Τα περισσότερα έργα του Αριστοτέλη έχουν απωλεσθεί. Αυτά που έχουν διασωθεί διακρίνονται σε λογικά, φυσικά, βιολογικά, ψυχολογικά, μεταφυσικά, ηθικά, πολιτικά, τεχνολογικά και προβλήματα.

Συγγραφέας: Αριστοτέλης 385-322 π.Χ.
Μεταφραστής: Κάλφας Βασίλης 1953- καθηγητής φιλοσοφίας
Επιμελητής: Κάλφας Βασίλης 1953- καθηγητής φιλοσοφίας, Μπουκάλα Αρετή
Εκδότης: Νήσος
Έτος έκδοσης: 2015
ISBN: 960-589-003-2
Σελίδες: 680
Σχήμα: 24×17
Κατηγορίες: Αριστοτελική φιλοσοφία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 19.61 €