Από τη Σενεγάλη στο Παρίσι

Περιγραφή
Η Σάλι έφυγε από τη Σενεγάλη και ζει στη Γαλλία, όπου ονειρεύεται να πάει και ο αδερφός της, ο Μαντικέ -λάτρης του ποδοσφαίρου- που υπολογίζει στη βοήθειά της. Πώς να του εξηγήσει όμως την αθέατη πλευρά της μετανάστευσης, όταν αυτός πιστεύει πως η Γαλλία είναι η Γη της Επαγγελίας όπου οι Σενεγαλέζοι ποδοσφαιριστές αποθεώνονται και όπου καταφεύγουν όλοι οι δυστυχισμένοι συμπατριώτες τους; Πώς να εμποδίσει η Σάλι τον Μαντικέ και τους φίλους του να χτίζουν πύργους στην άμμο, όταν κάποιοι συγχωριανοί τους επιστρέφουν στην πατρίδα τους και κερδίζουν το σεβασμό όλων, αποσιωπώντας την πραγματικότητα της καθημερινής ζωής των ξενιτεμένων και μαγεύοντας τους πάντες με παραμύθια για μια Γαλλία όπου όλοι ζουν αρμονικά και μέσα στα πλούτη. Οι ξενιτεμένοι συντρίβονται κάτω από τις δυσανάλογα μεγάλες προσδοκίες των δικών τους, που έμειναν πίσω, και ζουν σαν ξένοι όπου κι αν βρίσκονται.
Μιλώντας για τις παγίδες και τις ελπίδες που συνθέτουν το πεπρωμένο του μετανάστη, αλλά και των αγαπημένων που αφήνει πίσω του, η Fatou Diome ταξιδεύει ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική. To βιβλίο αυτό καθορίζει τις μοίρες των ανθρώπων αιχμαλωτίζοντάς τους στις δίνες των συναισθημάτων. Πέρα από το χρώμα του δέρματος και την ανείπωτη οδύνη εκείνου που νιώθει ξένος παντού, η ελευθερία παραμένει προσωπική κατάκτηση, όπου κι αν βρίσκεται κανείς, από όπου κι αν έρχεται. Η Fatou Diome γεννήθηκε στη Σενεγάλη. Παιδί παράνομης σχέσης, ανατράφηκε από τη γιαγιά της σαν μια ξένη στο ίδιο της το χωριό.Έφυγε στα δεκατρία της για να συνεχίσει τις σπουδές της, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως υπηρέτρια. Στο Ντακάρ παντρεύτηκε έναν Γάλλο και μετακόμισε στη Γαλλία. Η οικογένεια του άντρα της δεν την ήθελε επειδή ήταν μαύρη. To ζευγάρι χώρισε, η Diome βρήκε δουλειά και συνέχισε να γράφει. Τώρα κάνει το διδακτορικό της στη Σύγχρονη Λογοτεχνία και, όπως η ίδια λέει, έχει βρει τη γαλήνη ανάμεσα σε δύο κόσμους. Με την επιτυχία του βιβλίου της απολαμβάνει πλέον την αποδοχή που της αξίζει.

Συγγραφέας : Diome Fatou
Μεταφραστής : Βλαβιανού Άγγυ
Εκδότης : Εκδόσεις Γκοβόστη
Έτος έκδοσης : 2005
ISBN : 960-270-985-5
Σελίδες : 270
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Γαλλόφωνη πεζογραφία (Σενεγάλη) – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 6.90 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.