Από την ψυχοπαθολογία στο νόημα ζωής

Περιγραφή
Το νόημα ζωής είναι μια κεντρική έννοια που έχει απασχολήσει και απασχολεί πολλούς θεωρητικούς κυρίως της ανθρωπιστικής-υπαρξιακής προσέγγισης, φαίνεται μάλιστα ότι διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Η θέληση για νόημα -η προσπάθεια του ανθρώπου να βρει κάποιο νόημα στην «μπερδεμένη» και «πεπερασμένη» ύπαρξή του- θεωρείται ένα από τα θεμελιώδη κίνητρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Η αίσθηση της έλλειψης νοήματος μπορεί να οδηγήσει στην υπαρξιακή ματαίωση και στο υπαρξιακό κενό, και είναι συχνά ενδεικτική ψυχοπαθολογίας. Υποβόσκει κάτω από σοβαρά προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η εξάρτηση και η επιθετικότητα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.
Στόχος του τόμου είναι -με αφετηρία την έννοια της αναζήτησης νοήματος- να παρουσιαστούν κάποια βασικά στοιχεία θεωρητικού, ερευνητικού και πρακτικού ενδιαφέροντος για την κατανόηση συγκεκριμένων ψυχολογικών προβλημάτων ή δυσκολιών και παράλληλα να δοθούν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπισή τους, οι οποίες θα βοηθήσουν όλους αυτούς που ασχολούνται κλινικά ή ερευνητικά με την ψυχοπαθολογία και την κλινική ψυχολογία.

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Ψαρρά Ευαγγελία, Κλεφτάρας Γιώργος, Τσούκαρης Ευστράτιος, Πουρκός Μάριος Α., Κουρκούτας Ηλίας Ε., Νησιώτου – Μαντέλου Ιουλία, Γρηγορίου Φωτεινή, Πασχάλη Αντωνία, Καλαντζή – Αζίζι Αναστασία, Μαλικιώση – Λοΐζου Μαρία, Τζονιχάκη Ιωάννα, Παπαστυλιανού Αντωνία, Πολυχρονόπουλος Μιχαήλ, Καΐλα Μαρία Α., Καφέτσιος Κωνσταντίνος, Κωφίδης Νικόλαος, Κοντοπούλου Μελανθία, Λόξα Γιοβάνα, Ταμπάκη Σμαρώ, Παπαθανασίου Ελένη, Τζουριάδου Μαρία, Δημακοπούλου Μαρία, Ξανθάκου Γιώτα, Ανδρεαδάκης Νίκος, Βασιλόπουλος Στέφανος Φ.
Επιμελητής: Κλεφτάρας Γιώργος, Καΐλα Μαρία Α.
Υπεύθυνος Σειράς: Κλεφτάρας Γιώργος, Καΐλα Μαρία Α.
Εκδότης: Πεδίο
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-9405-06-1
Σελίδες: 400
Σχήμα: 24χ16
Κατηγορίες: Ψυχοπαθολογία
Σειρές: Σύγχρονα Ψυχολογικά Θέματα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 20.82 €