Από την πείρα του κινήματος των οικοδόμων στην Ελλάδα

Περιγραφή
Το παρόν έργο αποτελεί μια σύνοψη της πείρας του κινήματος των οικοδόμων, όπως αυτή συσσωρεύτηκε μέσα από δεκαετίες αγώνων. Το βιβλίο διατρέχει όλους τους σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία του κλάδου: από τα πρώτα βήματα της ταξικής αφύπνισης και συνδικαλιστικής οργάνωσης, στους σκληρούς αγώνες του Μεσοπολέμου, τη συμβολή των οικοδόμων στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, τις προκλήσεις της δεκαετίας του 1950 και την ανάπτυξη του κινήματος στη δεκαετία του 1960, έως την αντιδικτατορική πάλη και τη νίκη των ταξικών δυνάμεων επί του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού το 1976-1977.
Πρόκειται για μια πείρα, η οποία αποτελεί χρήσιμο, αν όχι απαραίτητο, εργαλείο για κάθε εργάτη -οικοδόμο και μη- για κάθε έναν που θέλει να διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθηκε η ταξική πάλη, η διαπάλη με τον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό, αλλά και τις δυνάμεις του συμβιβασμού, της ταξικής συνεργασίας στο εργατικό κίνημα. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα φόρο τιμής στους χιλιάδες αγωνιστές του κλάδου, που με την ακούραστη και ανιδιοτελή δράση τους πάλεψαν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για να ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και την εργατική τάξη της χώρας μας συνολικότερα.
Σε μια περίοδο, όπου οι κατακτήσεις δεκαετιών δέχονται λυσσαλέα επίθεση, ποδοπατούνται και ξηλώνονται μία-μία, η μελέτη της πείρας του κινήματος, δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. Γιατί, αν υπάρχει ένα διαχρονικό συμπέρασμα που προκύπτει από αυτή είναι πράγματι πως “τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται.”Ο Ανάστασης Ι. Γκίκας κατάγεται από την Πάρο των Κυκλάδων. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του York της Αγγλίας. Στο ίδιο πανεπιστήμιο έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (στη νεότερη Ιστορία, με εξειδίκευση στη θεωρία και πράξη των μαζικών κινημάτων), καθώς και τη Διδακτορική του Διατριβή με θέμα την πολιτική του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του York το μάθημα της “Βρετανικής και Αμερικανικής Πολιτικής”. Μετείχε στη συγγραφή και επιμέλεια του έργου “ΠΕΜΕΝ 1901-2001: Οι Ναυτεργάτες στο Δρόμο της Ταξικής Πάλης”, μαζί με την ΠΕΜΕΝ και το Αρχείο Ιστορίας Συνδικάτων της ΓΣΕΕ (εκδ. “Προμηθεύς”, 2005), ενώ έχει πραγματοποιήσει πάνω από 20 δημοσιεύσεις και αναδημοσιεύσεις σε μια σειρά επιστημονικών περιοδικών και εφημερίδων, όπως η “Κομμουνιστική Επιθεώρηση”, τα “Θέματα Παιδείας”, ο “Ριζοσπάστης”, ο “Εύξεινος Πόντος”, κ.ά. Έχει μετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πιο πρόσφατο το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο “Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού και η διαχρονική εξέλιξη του ζητήματος” που διενεργήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης την περίοδο 11-13 Μαίου 2007 (με δύο εργασίες γύρω από την ιστορική διαδρομή του ποντιακού ελληνισμού στην ΕΣΣΔ). Σήμερα εργάζεται ως συνεργάτης στο Τμήμα Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ενώ παράλληλα εκπονεί δεύτερη Διδακτορική Διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγγραφέας: Γκίκας Αναστάσης Ι.
Εκδότης: Σύγχρονη Εποχή
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 960-451-155-6
Σελίδες: 567
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Συνδικαλισμός – Ελλάς, Εργασία και εργαζόμενοι – Ελλάς, Εργασία και εργαζόμενοι – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 17.02 €