Απότομοι τρόποι

Περιγραφή
Από τα κινήματα “εξολόθρευσης” του αρσενικού στις πορείες των γκέι και στις δηλώσεις περί τρανσεξουαλικότητας · από τον “πόλεμο των δύο φύλων” στις έντονες συζητήσεις για τις “παραδοσιακές” σεξουαλικές ταυτότητες και τη “διαφορετικότητα”. Από τι κινδυνεύει η αρρενωπότητα σήμερα;
Συνδυάζοντας την κοινωνιολογική ανάλυση με την προοπτική της πολιτιστικής ανθρωπολογίας, ο Φράνκο Λα Τσέκλα αναλύει τις μορφές της “αρρενωπότητας” στις μέρες μας και τις συγκρίνει στο αντρικό σύμπαν ως δομή παιδείας που παγιώθηκε με το πέρασμα των χρόνων σε αντιδιαστολή με τη “θηλυκότητα”. Σε κάθε πολιτισμό η αρρενωπότητα προσλαμβάνει μια συγκεκριμένη σημασία. Από αυτή την άποψη είναι μια ταυτότητα που έχει διακυμάνσεις και παραλλαγές και όχι μια αμετάβλητη κατηγορία. Καθώς το σεξ είναι ένα διαφιλονικούμενο πεδίο εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα, η μεταμόρφωση του κόσμου των ανδρών σε άτομα “βιολογικά” αρσενικά έχει διοχετευθεί στην υπερβολή της μάτσο συμπεριφοράς, των απότομων τρόπων. Πίσω από αυτήν τη συμπεριφορά λανθάνει το ανδρικό άγχος του να αποδείξει κανείς ότι είναι άντρας, η απειλή της ανεπάρκειας.
Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό που βρίσκεται σε κρίση όσο ποτέ δεν είναι η αρρενωπότητα αλλά η επαφή και η σχεσιακή ικανότητα αντρών και γυναικών. Αυτό που απουσιάζει είναι μια “παιδεία σχέσης” που θα βοηθούσε στην ανασυγκρότηση της ίδιας της αρρενωπότητας.
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη που διερευνά όχι μόνο την αρρενωπότητα αλλά και το γοητευτικό όσο και δυσδιάκριτο πεδίο συνάντησης και επικοινωνίας των σεξουαλικών ταυτοτήτων.
Ο Φράνκο Λα Τσέκλα δίδαξε Πολιτιστική Ανθρωπολογία στα πανεπιστήμια της Βερόνας, του Παλέρμο και της Βενετίας. Μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα σε έρευνες και διδασκαλία στο πανεπιστήμιο της Μπολόνιας και στην Ecole Normale Superieure της Λυόν. Κυκλοφορούν τα εξής έργα του: “Τοπικό πνεύμα. Η ανθρωπολογία του κατοικείν” (1997)· “Η παρεξήγηση. Η ανθρωπολογία της συνάντησης” (1998) · “Να τα καταφέρνεις. Σώματα και αυθεντικότητα” (1999) · “Να χάνεσαι. Ο άντρας χωρίς περιβάλλον” (2000).

Συγγραφέας: La Cecla Franco
Μεταφραστής: Κασαπίδης Γιώργος
Εκδότης: Κέδρος
Έτος έκδοσης: 2004
ISBN: 960-04-2595-7
Σελίδες: 234
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Κοινωνικές επιστήμες, Άνδρες – Ψυχολογία, Σεξουαλική συμπεριφορά

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.56 €