Αποστολή και Ιεραποστολή στη μέση ανατολή

0
(0)

Περιγραφή

Πρώτη φορά πήγα στον Βόρειο Λίβανο, δια της Δαμασκού της Συρίας, τον Φεβρουάριο του έτους 1988, για να διδάξω στην Μπελεμέντειο Θεολογική Σχολή “Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός” του Πατριαρχείου Αντιοχείας. Στην συνέχεια, επανειλημμένως, επισκέφθηκα την Συρία και τον Λίβανο για τον ίδιο σκοπό, αλλά και περιήλθα τις πόλεις και τα χωριά, τελώντας την θεία Λειτουργία, κηρύττοντας τον θείο λόγο και ομιλώντας σε φοιτητές και καθηγητές. Την εποχή εκείνη ο Βόρειος Λίβανος ήταν κάτω από την κυριαρχία της Συρίας και ήταν γεμάτος από Σύρους στρατιώτες. Επί πλέον ο Λίβανος περνούσε την δεύτερη φάση του εμφυλίου πολέμου και όλη η περιοχή ήταν αναστατωμένη. Ο πόλεμος άρχισε το 1975 και με μια προσωρινή διακοπή τελείωσε το 1990, δηλαδή κράτησε 15 χρόνια. Από την επίσκεψή μου αυτή στην Μέση Ανατολή διατηρώ στην μνήμη μου θετικές και αρνητικές αναμνήσεις. Πολλές φορές αναπολώ τις περιπέτειές μου στον Λίβανο και την Συρία και συμβαίνει και εδώ ό,τι με κάθε περιπέτεια την οποία διερχόμαστε στην ζωή, δηλαδή μετά από πολλά χρόνια ξεχνάμε τα αρνητικά και ενθυμούμαστε τα θετικά γεγονότα της περιόδου.

Ο Μητροπολίτης Ιερόθεος Σ. Βλάχος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1945 και αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Α.Π. Θεσσαλονίκης. Χειροτονήθηκε ιερέας το 1971. Υπηρέτησε σαν Ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας και αργότερα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών όπου ήταν και υπεύθυνος Νεότητος. Εκλέχθηκε Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου το 1995.
Δίδαξε Ελληνικά για αρκετά Εξάμηνα και έδωσε διαλέξεις περί Ορθοδόξου Ηθικής στους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού στο Πανεπιστήμιο του Πατριαρχείου Αντιοχείας στο βόρειο Λίβανο.
Από τα φοιτητικά του χρόνια ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τους Πατέρες της Εκκλησίας, εργάστηκε για ένα διάστημα σε βιβλιοθήκες μοναστηριών του Αγίου Όρους, σε καταγραφή κωδίκων. Ιδιαίτερα εντρύφησε στη διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.
Η μελέτη των πατερικών κειμένων και κυρίως των ησυχαστών Πατέρων της Φιλοκαλίας, η επί σειρά ετών μελέτη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, η επικοινωνία με τους μοναχούς του Αγίου Όρους, και η μακρόχρονη ποιμαντική του πείρα, τον οδήγησαν στη βεβαιότητα ότι η Ορθόδοξη Θεολογία είναι επιστήμη που θεραπεύει τον άνθρωπο και ότι οι νηπτικοί Πατέρες μπορούν να βοηθήσουν τον σύγχρονο άνθρωπο που ταλαιπωρήται από πολλά εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα.
Με αυτό το πνεύμα έγραψε πλήθος βιβλίων, καταστάλαγμα πολύχρονης ποιμαντικής πείρας, σχετικά με την ” Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία ” . Μερικά από τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες όπως Αγγλικά, Αραβικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ρωσσικά, Σερβικά.Με το έργο του μεταφέρει το Ορθόδοξο πνεύμα της Φιλοκαλίας στον ταλαιπωρημένο άνθρωπο της εποχής μας. Και αυτός είναι ο λόγος που προκαλεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον το έργο του.

Συγγραφέας: Ιερόθεος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου
Εκδότης: Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας)
Έτος έκδοσης: 2015
ISBN: 960-707-088-3
Σελίδες: 344
Σχήμα: 21×14
Κατηγορίες: Θεολογία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.80 €

Πόσο ενδιαφέρον ήταν αυτό το βιβλίο;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Γίνετε ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτό το βιβλίο.