Απελευθέρωση της εκκλησίας από το κράτος

Περιγραφή

Η ένταση της συζήτησης για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους παραμένει διαρκώς αμείωτη στον ελλαδικό δημόσιο λόγο, καθώς συνιστά ζήτημα πρόσφορο για πολέμους αξιών. Το Ινστιτούτο Συντηρητικής Πολιτικής (ΙΝΣΠΟΛ – conservatives.gr) παρουσιάζει την μελέτη «Απελευθέρωση της Εκκλησίας από το Κράτος: οι σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους και η μελλοντική μετεξέλιξή τους», η οποία βασίζεται στην έρευνά του για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για τα προβλήματα που ανακύπτουν και την κριτική που ασκείται, καθώς και για τις δυνατότητες μελλοντικής μετεξέλιξης της παρούσης καταστάσεως. Συγκεκριμένα, η έρευνα επικεντρώνεται (α) στο νομικό καθεστώς των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους στην Ελλάδα και στην Κύπρο, (β) στην παρουσία του ζητήματος στον ελλαδικό δημόσιο λόγο, (γ) στην διαμόρφωση των οικονομικών και φορολογικών σχέσεων εκκλησιών και κρατών στην Ευρώπη, και τέλος (δ) στον οργανωτικό κατακερματισμό της Εκκλησίας στην Ελλάδα σε πέντε διαφορετικές δικαιοδοσίες, κομβικό εκκλησιαστικό ζήτημα το οποίο επηρεάζει καθοριστικά τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, αν και συνήθως απουσιάζει από τις σχετικές συζητήσεις. Στο βιβλίο κατατίθεται πρόταση για την μελλοντική μετεξέλιξη των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους, μακριά από την ακρότητα ή την στασιμότητα που συνήθως χαρακτηρίζει κάθε μια από τις εκατέρωθεν «παρατάξεις» στον δημόσιο λόγο. Σε μια τέτοια προοπτική, το ζητούμενο είναι η απελευθέρωση της Εκκλησίας από το Κράτος στην Ελλάδα σήμερα.

Ο Σωτήρης Μητραλέξης είναι υποψήφιος διδάκτωρ φιλοσοφίας της Freie Universitat Berlin, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Βερολίνου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988 και σπούδασε κλασσική φιλολογία, φιλοσοφία και βυζαντινολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Freie Universitat Berlin. Κατά το διάστημα 2007/08 διηύθυνε τον όμιλο μαθημάτων φιλοσοφίας «Ασκήσεις Κριτικής Σκέψης» στο «λαϊκό πανεπιστήμιο» της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Θήτευσε από τον Νοέμβριο του 2010 στα Τεθωρακισμένα, κυρίως στον Λαγό Διδυμοτείχου. Είναι συνεργάτης του περιοδικού πολιτικής και πολιτισμού Manifesto και αρθρογραφεί, μεταξύ άλλων, στα διαδικτυακά περιοδικά «Αντίφωνο», «Προοδευτική Πολιτική» (ppol.gr), «Αντίβαρο», «Cafebabel» και «Antinews». Έχει εκδώσει μια συλλογή πολιτικών δοκιμίων («Πολιτική Αδολεσχία Ι», εκδ. Manifesto 2011) και μια ποιητική συλλογή (εκδ. Tremendum 2010). Κατά τα έτη της διδακτορικής του διατριβής τυγχάνει υπότροφος του γερμανικού κράτους (DAAD).

Συγγραφέας : Μητραλέξης Σωτήρης, Χρυσόγελος Άγγελος, Χατζημιχαήλ Χρήστος, Κοκκόλης Γιώργος
Επιμελητής : Μητραλέξης Σωτήρης
Εκδότης : manifesto
Έτος έκδοσης : 2015
ISBN : 960-957-031-2
Σελίδες : 140
Σχήμα : 21×14
Κατηγορίες : Θρησκεία – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις, Θεολογία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.00 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.