(Αντι)μιλώντας στις βεβαιότητες: φύλα αναπαραστάσεις υποκειμενικότητες

Περιγραφή
Στη συλλογική αυτή εκδοτική δουλειά συναντιούνται άνθρωποι, οι οποίοι δεν αγαπούν ιδιαίτερα τις ηγεμονικές διχοτομίες και μαζί με αυτές, τις αρραγείς επιστημονικές περιοχές. Νέοι επιστήμονες και νέες επιστημόνισσες από ποικίλες γνωστικές πειθαρχίες (ιστορία, φιλοσοφία, ανθρωπολογία, φιλολογία, κοινωνιολογία) καταθέτουν εδώ τις ερευνητικές τους ανησυχίες με έμφυλο πρόσημο. Προτείνουν, δηλαδή, μια σήμανση που θεωρούν κομβική για την ανάγνωση και την κατανόηση των κοινωνιών και των σχέσεων εξουσίας που αναπτύσσονται εντός τους, σε παρόντα και παρελθόντα χρόνο, δηλαδή το φύλο. Το βιβλίο αυτό αντιπροσωπεύει μια συλλογική προσπάθεια να συνομιλήσουμε με τις διαφορετικές εκδοχές υποκειμενικότητας και να αντιμιλήσουμε στις έμφυλες, σεξουαλικές και ταξικές βεβαιότητες και κανονικότητες, που εκθέτουν συστηματικά, και συχνά ανεπανόρθωτα, τις ζωές όσων τις αμφισβητούν.
Περιεχόμενα:
– Θανάσης Λάγιος, “Ecce Homo? Ο Foucault και το ερώτημα της ταυτότητας”
– Μαρία Πρέκα, “Αρσακειάδες δασκάλες: Λόγοι και πρακτικές διαπραγμάτευσης/ αναδιαπραγμάτευσης εαυτού, 1880-1913”
– Γιώργος Διακουμάκος, “Η στερεοτυπική πρόσληψη του φύλου στην ελληνική κοινωνία: ‘Παραδοσιακή γυναικεία’ και ‘παραδοσιακή ανδρική’ υποκουλτούρα”
– Δήμητρα Βασιλειάδου, “Άνδρες, ανδράρια ή ρεκλαματζήδες;”. Μονομαχία και πολιτική στην ελληνική πρωτεύουσα (1870-1918)”
– Αντώνης Αντωνίου, Νατάσα Κεφαλληνού, “Κομμουνιστικές ρητορικές για τη γυναικεία εργασία: Οι καπνεργάτριες στην απεργία του 1936 μέσα από το ‘Ριζοσπάστη’
– Κώστας Παλούκης, “Το μυθιστόρημα της Ωραιοζήλης Λεβή: Η άρνηση της ‘αστικής θηλυκότητας’ χάριν του κομμουνισμού και το τραύμα του αστικού τύπου”
– Παναγιώτης Ζεστανάκης, “‘Δεξιά λωρίδα’: Επιλογές μετακίνησης και (ανα)σημασιοδοτήσεις της θηλυκότητας στην Αθήνα της δεκαετίας του 1980”
– Δέσπω Κριτσωτάκη, “Ιατρική και ερμαφροδιτισμός στην Ελλάδα, 1870-1970”
– Μαρία Κεφαλά, “Κατονομάζοντας το ακατονόμαστο: Οι αφηγήσεις για το coming out ως ‘απελευθέρωση’ του σεξουαλικού εαυτού”
– Παναγιώτης Αντωνόπουλος, “Από τη Μαριέττα Μπέτσου στη Ρίτα Μπούμη. Η Σαπφώ, η λεσβιακή λογοτεχνία και ο φεμινισμός στην Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι το Μεσοπόλεμο”

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Αντωνίου Αντώνης ιστορικός, Αντωνόπουλος Παναγιώτης 1975-, Βασιλειάδου Δήμητρα, Διακουμάκος Γιώργος, Ζεστανάκης Παναγιώτης, Κεφαλά Μαρία, Κεφαλληνού Νατάσα, Κριτσωτάκη Δέσπω, Λάγιος Θανάσης, Παλούκης Κώστας
Επιμελητής: Βασιλειάδου Δήμητρα, Ζεστανάκης Παναγιώτης, Κεφαλά Μαρία, Πρέκα Μαρία
Εκδότης: Όμιλος Μελέτης Ιστορίας και Κοινωνίας (Ο.Μ.Ι.Κ.)
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 618-80468-0-7
Σελίδες: 292
Σχήμα: 23χ16
Κατηγορίες: Κοινωνικές επιστήμες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.24 €