Αντιμετωπίζοντας την Ουάσιγκτον

Περιγραφή
Στο τέλος της άνοιξης του 2005, ο Τζωρτζ Γκάλλογουεϋ, ένα νεοεκλεγμένο μέλος της βρετανικής Βουλής, πήγε στην Ουάσιγκτον για να εμφανιστεί ενώπιον μιας υποεπιτροπής της Γερουσίας που ισχυρίστηκε -χωρίς καν να μιλήσει μαζί του- ότι είχε πλουτίσει μέσα από το βεβαρυμένο με σκάνδαλα πρόγραμμα Πετρέλαιο Αντί Τροφίμων για το Ιράκ.
Αυτό που συνέβη κατόπιν ήταν μια σπάνια πολιτική στιγμή: Προς έκπληξη των συγκεντρωμένων γερουσιαστών, των κοινοβουλευτικών βοηθών και του Τύπου, ο Γκάλλογουεϋ ανέτρεψε τα πάντα μπροστά στους κατηγόρους του. Με φράσεις -που έγιναν πασίγνωστες- ο Γκάλλογουεϋ, φλογερός ρήτορας, υποστήριξε ότι είχε συναντήσει τον Σαντάμ Χουσεΐν «ακριβώς όσες φορές τον συνάντησε και ο Ντόναλντ Ράμσφελντ», προσθέτοντας ότι «η διαφορά είναι ότι ο Ντόναλντ Ράμσφελντ τον συνάντησε για να του πουλήσει όπλα και για να του δώσει χάρτες ώστε να σημαδέψει καλύτερα με τα όπλα αυτά. Εγώ τον συνάντησα για να προσπαθήσω να βάλω ένα τέλος στο εμπάργκο, στη δυστυχία και στον πόλεμο».
Ο Τζωρτζ Γκάλλογουεϋ, παλιός και σκληρός επικριτής του Σαντάμ Χουσεΐν αλλά και της δυτικής πολιτικής στο Ιράκ, έλαβε περισσότερα από 20.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από Αμερικανούς που τον συνέχαιραν διότι τόλμησε να πει την αλήθεια ενώπιον της εξουσίας. Είναι βουλευτής του Μπέθναλ Γκριν και Μπόου του Λονδίνου εκπροσωπώντας το Κόμμα του Σεβασμού (Respect Party). Κέρδισε τη θέση αυτή όταν, ύστερα από 36 χρόνια παρουσίας, διαγράφτηκε από το Εργατικό Κόμμα για την αντίθεσή του στον πόλεμο του Ιράκ.

Συγγραφέας: Galloway George
Μεταφραστής: Παπαπολύζος Νίκος
Εκδότης: Antilogos
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-89490-1-7
Σελίδες: 110
Σχήμα: 23χ13
Κατηγορίες: Δίκες, Πολιτική – Ιράκ

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.08 €