Ανισότητα στην εποχή της κρίσης

Περιγραφή
Αυτό το βιβλίο γράφτηκε εν μέσω μιας από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις των τελευταίων ετών. Αλλά η βασική ιδέα ήταν προγενέστερη και βασίζεται στη διαπίστωση ότι εδώ και μερικά χρόνια -τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του 1990- το παγκόσμιο σύστημα και ιδιαίτερα τα δυτικά αστικο-κοινοβουλευτικά καθεστώτα βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία.
Μετά την κατάρρευση των σοσιαλιστικών καθεστώτων και την ενσωμάτωση των χωρών αυτών στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, υπήρξε για μια στιγμή μια αίσθηση αισιοδοξίας για το μέλλον της ανθρωπότητας – ότι δηλαδή απομακρυνόμαστε από ολιγαρχικές μορφές διακυβέρνησης και ότι με τη βοήθεια της κοινωνίας πολιτών η συμμετοχή στα κοινά θα αυξηθεί και άρα το δημοκρατικό πολίτευμα θα διευρυνθεί. Με αυτό το σκεπτικό γράφτηκαν πολλά κείμενα, ακαδημαϊκά και μη, ενώ τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2000 όποιοι έκαναν κριτική στο παραπάνω επιχείρημα θεωρήθηκαν το λιγότερο γραφικοί.
Η πραγματικότητα όμως μας έδειξε ότι το παγκόσμιο σύστημα κινήθηκε αντίθετα. Παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες κινητοποιήσεις από ομάδες, φόρουμ, συνδικάτα αλλά και τις φωνές διαμαρτυρίας από μεμονωμένες προσωπικότητες, τα βασικά ζητήματα και προβλήματα της ανθρωπότητας -όπως είναι οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, το περιβάλλον, η φτώχεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισονομία και η δικαιοσύνη-οπισθοχώρησαν ακόμη και σε χώρες που είχαν προχωρήσει αρκετά στη διαμόρφωση πολιτικών προς τη κατεύθυνση της επίλυσής τους.
Στα κείμενα του βιβλίου παρουσιάζονται ορισμένες θεωρητικές και ερευνητικές προσεγγίσεις που αφορούν ορισμένα κεντροβαρικά ζητήματα της εποχής μας. Τα κείμενα είναι ανοικτά σε κριτική και εμπλουτισμό, καθώς ο αναγνώστης θα κρίνει την ποιότητά τους αλλά και θα αναζητήσει μέσα από αυτά μικρά ίσως κομμάτια της δικής του αντίληψης για την πραγματικότητα.

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Αφουξενίδης Αλέξανδρος, Λεοντίδου Λίλα, Ρουκανάς Σπύρος, Χτούρης Σωτήρης Ν., Τζελέπογλου Φλώρα, Χρήστου Αναστασία, Καβουλάκος Κάρολος Ιωσήφ, Κανδύλης Γιώργος, Laferrere Anne, Τήνιος Πλάτων, Γεωργιάδης Θωμάς, Τσάμπρα Μαρία, Κούρτελης Χρήστος, Συρακούλης Κλεάνθης Ι., Δέφνερ Αλέξης
Επιμελητής: Αφουξενίδης Αλέξανδρος
Εκδότης: Προπομπός
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 960-7860-89-6
Σελίδες: 180
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Κοινωνιολογία, Κοινωνικές επιστήμες
Σειρές: Νέα Πολιτική Θεωρία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.24 €